"Poveşti de groază cu Lucan", via Emanuel Ungureanu (II): “Cum dracu' trăieşte cioara asta?”

În timp ce pacienţii cu bani şi cu relaţii beneficiau de tratament impecabil în clinica unde opera Lucan, cei fără bani erau ignoraţi, ba chiar lăsaţi să moară, acuză deputatul USR Emanuel Ungureanu.
Echipament chirurgical pregătit pentru un transplant de rinichi. Autorităţile de la Beijing au recunoscut existenţa recoltării forţate de organe în China
Echipament chirurgical pregătit pentru un transplant de rinichi. Autorităţile de la Beijing au recunoscut existenţa recoltării forţate de organe în China (Brendan Smialowski / AFP / Getty Images)

Pus sub urmărire penală pentru delapidare, cunoscutul chirurg Mihai Lucan este acuzat nu doar că, pentru a se îmbogăţi, ar fi spoliat Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca ci şi că a fost un adevărat "Mengele". Potrivit deputatului USR Emanuel Ungureanu, Lucan îşi trata bolnavii în funcţie de plic. Cine n-avea bani, nu se bucura de atenţia medicului şi putea ajunge oricând la doi metri sub pământ.

Invitat la Rezistenţa TV, Ungureanu a dat drept exemplu cazul unui pacient de etnie romă pe care Lucan l-ar fi lăsat fără medicaţia de care avea nevoie pentru a supravieţui. Pacientul a fost salvat prin mila altor angajaţi...

"Când am spus că Lucan este Mengele (...) - “Vai, dar vă legaţi de somităţi!”, “Vai, dar cum puteţi să spuneţi aşa ceva, să comparaţi nişte oameni care au făcut atât de mult bine!”.

Era un domn de etnie romă, îi dăduse soţia rinichi şi mai era o pilă care făcuse transplant şi din păcate domnului de etnie romă nu i-a mers rinichiul. Ţin minte că era pus pe un tifon, l-a redeschis şi la un moment dat trebuiau puse nişte fiole de ATG, care erau foarte scumpe.

Şi a ieşit domnul profesor la vizite şi a zis “La cioară nu îi mai daţi”. Păi zice, Adrian Bărbos – este în viaţă, este anestezistul - “Păi dacă nu îi dăm, moare...”, pentru că era în zona de septicemie. Şi Lucan a zis “Asta e”. Deci el decidea cine primeşte şi cine nu.

În secret cu Carmen Lăpuşan, care era atunci medic rezident, mi-a zis “Emanuel, fă rost de bani”, eu eram asistent social, am rugat un prieten, a trimis la Oficiul poştal 1 Cluj – am şi acum hârtia cu suma – am cumpărat de la o firmă de medicamente şi Adrian Bărbos îi punea în secret. Şi venea Lucan şi zicea “Cum dracu' trăieşte cioara asta?”. Asta am trăit eu", a declarat Ungureanu la Rezistenţa TV