Povesti din China Antica: "Cei Opt Nemuritori" (partea IV)

Han Xiang Tzu
Han Xiang Tzu (hi.baidu.com)

Miturile despre cei Opt Nemuritori sunt foarte raspandite in China. Descrisi in textele antice chinezesti referitoare la panteonul taoist, cei opt sfinti nemuritori (Ba Xian), acele fiinte nemuritoare, respectate si iubite de catre popor, au fost candva figuri istorice. Devenind sfinti, ei s-au eliberat de sentimentele, pasiunile, bucuriile si necazurile pamantesti.

Sa povestim despre un alt nemuritor dintre „cei opt sfinti chinezi” (Ba Xian) si anume Han Xiang Tzu. Fiind cel mai tinar dintre cei opt nemuritori, este considerat protectorul spiritual al muzicienilor si gradinarilor.

Han Xiang Tzu a fost nepotul celebrului Han Yu - savant, poet si ministru, care a trait in perioada anilor 768 - 824, pe timpul dinastiei Tang.

Han Yu era un om cu cunostinte profunde, un adept al invataturilor lui Confucius si un rationalist, care nu credea nici in religia budista si nici in cea taoista. A considerat cariera drept unicul scop al vietei omenesti.

Han Xiang Tzu era complet diferit de unchiul sau. El nu acorda nici o atentie ispitelor care ii tenteaza pe tineri si studia cu perseverenta stiinte ezoterice si alte stiinte abstracte. Unchiul il indemna sa studieze carti clasice pentru a trece examenele de stat si a fi promovat, insa baiatul gandea altfel. Deoarece n-au putut ajunge la un numitor comun, nepotul a parasit casa lui Han Yu, functia din serviciul public si a decis sa studieze mai aprofundat domeniile care il interesau in mod deosebit.

Calatorind prin toata tara in cautarea unui mentor, Han Xiang s-a intalnit cu inteleptul Lu Yan (Lu Dongbin - un alt sfint dintre „cei opt nemuritori chinezi”) si sub indrumarile acestuia a obtinut intelepciunea necesara pentru a asimila invataturile Tao.

Intr-o zi acesti doi nemuritori au venit intr-o tara unde cresteau in abundenta „piersicile spiritelor”. Han Xiang Tzu a dorit sa rupa o piersica si a urcat in copac. Dintr-o data creanga de sub el s-a rupt si el a cazut la pamant si a murit. In acelasi moment sufletul sau s-a inaltat spre cer - el a devenind nemuritor, conform legendei.

Primele mentiuni despre Han Xiang sa refera la perioada domniei dinastiei Song. Conform legendelor, Han Xiang a excelat foarte mult in asimilarea cunostintelor magice. Mai mult decat atat, el se deosebea de ceilalti printr-o dispozitie permanent vesela, ceea ce a transformat obtinerea de noi cunostinte in stilul sau de viata. Cunostea cum sa transforme apa in vin si sa cultive flori in timpul iernii. Este reprezentat in imagini cel mai des ca un tanar frumos, care cinta la un flaut magic de jad, sub melodiile caruia infloreste totul in jur. Pentru frumusetea chipului, lui Han Xiang Tzu deseori i se atribuiau trasaturi feminine. In alte imagini este portretizat cu un cos de flori sau fructe si este considerat protectorul spiritual al gradinarilor.

Cele mai importante legende referitoare la Han Xiang sunt dedicate demonstrarii superioritatii taoistilor asupra confucianstilor. Iata unele dintre ele.

Legenda spune ca Han Xiang Tzu isi dorea foarte mult ca unchiul sau sa studieze Tao si in acest scop a recurs la utilizarea magiei, pentru ca stia ca convingerile obisnuite nu vor avea nici un efect asupra batrinului incapatinat.

In acea perioada, o seceta profunda s-a extins in multe regiuni din China si imparatul i-a poruncit lui Han Yu sa efectueze o rugaciune ceremoniala pentru toti locuitorii Chinei, pentru a cere ploaie. Han Yu se ruga cu ardoare, dar cerul ramanea senin. Ministrul risca sa fie concediat din funtia detinuta si sa-si piarda toate titlurile. Atunci, Han Xiang s-a transformat intr-un calugar taoist si a venit la ministru, spunindu-i ca poseda „rezerve semnificative de ploaie si zapada”. Mesajul calugarului l-a imbucurat foarte tare pe Han Yu si el a trimis la calugar un functionar cu rugamintea de a aduce imediat ploaie.

Calugarul s-a urcat pe podiumul pe care ministrul se ruga in zadar pentru ploaie si a rostit o vraja magica. Imediat frunzele au inceput sa se legene, a suflat un vint rece si la sud-est s-a ivit un nor care crestea foarte repede. In curand tot cerul s-a acoperit cu nori grei si a inceput o ploaie torentiala. Ceva mai tirziu ploaia s-a transformat in zapada, care a acoperit cu un strat gros pamantul si toate casele, cu exceptia casei unchiului. Acest caz i-a zdruncinat un pic neincrederea lui Han Yu in practica taoista, insa el inca nu era pregatit sa mearga pe calea acestei scoli.

Ceva mai tarziu, Han Yu isi sarbatorea ziua de nastere. Sarbatoarea era in toi, cind in casa a intrat Han Xiang in chipul unul calugar taoist. El l-a felicitat pe ministru si a inceput sa recite poezii despre flori, care infloresc instantaneu. „Cum pot florile sa infloreasca imediat, in ciuda tuturor legilor naturii? Acestea sunt niste prostii !” - a exclamat cu indignare stapinul casei.

Atunci Han Xiang a luat doua vase si le-a suprapus. Peste un timp a ridicat unul din vase si toata lumea a vazut cum din pamant a inceput sa iasa o tulpina firava care, crescind rapid, s-a schimbat intr-o planta frumoasa cu doi muguri. Mugurii s-au transformat in doua flori frumoase, din care ieseau hieroglife de aur formind urmatoarele versuri:

„Norii deasupra muntilor Qinling au blocat drumul, unde sunt casa si familia?

Zapada a acoperit trecaatoarea Languan, calul nu poate merge inainte...”

Sensul acestor versuri Han Yu le-a inteles mai tarziu, cind pentru discursurile sale impotriva budismului, a fost trimis in exil in sudul tarii. Ajungind la virful muntelui Qinling, s-a pomenit in mijlocul unui viscol puternic. Han Xiang aparu in chipul unui calugar taoist si i-a amintit despre versurile profetice. El toata noaptea i-a povestit despre tainele taoismului demonstrind superioritatea invataturilor sale. La despartire, Han Xiang i-a daruit unchiului sau o sticluta cu pastile impotriva malariei si a disparut pentru totdeauna.

Intalnirea lor in Muntii Qinling a devenit un subiect popular pentru tablourile pictorilor din perioada dinastiei Sung.