Prăjitură cu mere şi curmale - un dulce cu arome din copilărie

Prăjitură cu mere şi curmale
Prăjitură cu mere şi curmale (Maria Matyiku / Epoch Times)

Merele, alături de alte fructe de sezon, ocupă un loc privilegiat în bucătăria românească. Fiind un fruct care se poate procura aproape tot timpul anului, reţetele în care se folosesc merele se găsesc în abundenţă: fie sub formă de plăcinte, prăjituri, pandişpan ori în felurite salate şi sucuri proaspete sau alături de fripturi.

În mod special, plăcinta sau prăjitura cu mere şi miros de scorţişoară ne-a înseninat copilăria stârnind amintiri plăcute pentru mulţi dintre noi. Această reţetă de prăjitură, având aluatul puţin mai vârtos decât cel al pandişpanului, va ţine fructele deasupra dând astfel prăjiturii un aspect elegant. Merele şi curmalele se pot înlocui cu orice alt fruct de sezon: vişine, cireşe, prune, pere, struguri, etc.

Ingrediente:

1 kg mere
1/2 cană de zahăr
1 linguriţă de scorţişoară

6-8 curmale mari
3 ouă
3 linguri de unt
1 cană de zahăr
un pahar de vin de lapte
1 1/2 căni de faină
1 praf de copt

câteva linguri de zahăr praf pentru pudrat

Modul de preparare:

Cuptorul se încinge la 180C. Tava de copt se unge cu grăsime şi se tapetează cu făină sau se poate tapeta la fel de bine cu hârtie de copt.

Se începe cu pregătirea fructelor. După îndepărtarea cotorului, merele se taie în felii subţiri, se dau prin zahăr şi scorţişoară şi apoi se lasă deoparte. Pentru decuparea cotorul se poate folosi un dispozitiv special pentru aceasta, iar în lipsa acestuia, se pot decupa feliile, crestând mărul de jur împrejur, până când se ajunge la cotor. Curmalele se taie în bucăţele.

Pentru prepararea blatului, cele 3 albuşuri se bat spumă.

Gălbenuşurile se freacă cu zahărul şi untul, apoi se adaugă laptele. La urmă se adaugă făina amestecată cu praful de copt şi albuşurile bătute spumă.

Aluatul se toarnă într-o tavă tapetată cu faină sau hârtie de copt. Feliile de măr de înfig în aluat, iar printre ele se pun bucăţele de curmale. Prăjitura se coace 30 -35 minute ( depinde de cuptor şi tavă). E făcută când blatul se desprinde uşor de pereţii tăvii şi trece testul cu scobitoarea).

Când e gata, prăjitura se scoate din cuptor, se lasă să se răcească puţin, apoi se taie în formă de pătrat. Înainte de servire se pudrează cu zahăr praf. Vă dorim poftă bună!

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură