Prea multe decese în Marea Britanie din cauza chimioterapiei

Un studiu publicat în Lancet Oncology avertizează cu privire la nocivitatea curelor, care, în unele spitale britanice, ar provoca moartea a 50% dintre pacienţi.
Chemoterapia
Chemoterapia

Poate cu adevărat chimioterapia să aibă efecte dăunătoare şi să conducă la moartea a până la 50% dintre pacienţi? Această problemă a fost ridicată într-un articol care tocmai a apărut pe Lancet Oncology cu privire la un studiu britanic, semnat de Public Health England şi Cancer Research Uk.

Studiul britanic

Cercetătorii au examinat numărul de pacienţi care au decedat în termen de 30 de zile de la începerea chimioterapiei. În special, studiul a examinat peste 23.000 de femei cu cancer de sân şi aproximativ 10.000 de bărbaţi cu cancer pulmonar: 9.634 de pacienţi au fost supuşi chimioterapiei, în 2014. În 30 de zile au decedat 1.383 de pacienţi. Rata de mortalitate la 30 de zile creştea odată cu vârsta, atât la pacienţii cu cancer de sân cât şi la cei cu cancer pulmonar. Rata de mortalitate a fost, de asemenea, mai mare la pacienţii supuşi pentru prima dată chimioterapiei, comparativ cu cei care făcuseră deja cure de tratament.

Mortalitate ridicată

Studiul a constatat că, în Anglia, aproximativ 8,4% dintre pacienţii cu cancer pulmonar şi 2,4% dintre cei cu cancer de sân au decedat într-o lună de la începerea tratamentului.

Dar, în unele spitale, procentul este mult mai mare decât media observată. De exemplu, în cel din Milton Keynes, rata de mortalitate în cazul chimioterapiei împotriva cancerului pulmonar a fost chiar de 50,9%, chiar dacă statistica se bazează pe un număr mic de pacienţi. În Lancashire Teaching Hospitals rata mortalităţii la 30 de zile a fost de 28%. Rate mai mari decât media s-au constatat chiar şi în spitale din Blackpool, Coventry, Derby, South Tyneside, Surrey şi Sussex.

Experţii britanici avertizează: "Acestea sunt medicamente puternice, cu efecte secundare semnificative şi, de multe ori, poate fi foarte dificil să se ajungă la un echilibru corect între agresivitatea chimioteraiei şi efectele sale benefice pentru sănătatea pacienţilor". "În spitalele a căror rată de deces este în afara mediei prevăzute - subliniază aceştia - se va cere revizuirea practicilor medicale. Este important să se avertizeze pacienţii cu privire la faptul că există riscuri potenţiale asupra vieţii legate de chimioterapie, iar medicii trebuie să fie mai atenţi la selecţia pacienţilor, deoarece există diferenţe semnificative în ceea ce priveşte supravieţuirea pentru persoanele vârstnice şi pentru pacienţii cu stare generală de sănătate precară".

De fapt, ceea ce reiese în mod clar din studiu nu este riscul de mortalitate asociat cu chimioterapia, ci mai degrabă proasta calitate de îngrijire medicală din Marea Britanie.

Mai multe informaţii: Lancet Oncology, GOV UK, New findings on post-chemotherapy deaths using world-first PHE cancer data

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură