Premierul R. Moldova: Alertele false cu bombă ar veni din Rusia şi Bielorusia

Natalia Gavriliţa, premierul R. Moldova
Natalia Gavriliţa, premierul R. Moldova (gov.md)

Premierul Republicii Moldova Natalia Gavriliţa susţine că alertele false cu bombă din ultima perioadă ar veni din Rusia şi din Bielorusia şi că autorităţile lucrează cu cele două state pentru a-i identifica pe autori. Potrivit prim-ministrei, aceştia ar dori să inducă panică în societate şi să testeze capacitatea de intervenţie a instituţiilor statului.

Alertele vin de pe conturi online din Rusia şi Belorusia, însă comanditarii ar putea fi din alte state.

„Nu ştim dacă cei care stau în faţă sunt în aceste ţări, pentru că noi avem adresa computerului. Dar cei care cunosc un pic cum funcţionează tehnologiile informaţionale, ştiu că aceste date pot fi manipulate”, a precizat Natalia Gavriliţa, într-o emisiune la Radio Moldova, citată de IPN şi Radio Europa Liberă.

Şefa guvernului notează că încercările de a destabiliza situaţia din R. Moldova ar fi coordonate din exterior, de persoane care-şi doresc să oprească procesul de integrare europeană.

„Aceste alerte sunt menite să ne scadă vigilenţa, să ne ţină ocupaţi, să ne testeze reacţia. De aceea, încă o dată, cer oamenilor să rămânem toţi calmi şi solidari. Sunt timpuri complicate, cu multe provocări, din diferite direcţii. Avem hoţi care au fugit din Republica Moldova, dar care au acces la resurse, încearcă să destabilizeze situaţia pentru că se tem de reforma justiţiei, de procesul de integrare europeană”, a adăugat Natalia Gavriliţa.

În contextul multiplelor alerte false cu bombă, Ministerul de Interne a propus înăsprirea pedepselor pentru această infracţiune, iar la Aeroportul Internaţional Chişinău au fost introduse măsuri sporite de securitate.