Presa franceză: procurorii încep acţiunea penală împotriva lui Francois Fillon

Un ziar francez susţine că Francois Fillon, candidat la alegerile prezidenţiale, ar putea fi acuzat săptămâna aceasta într-un dosar de corupţie. Campania acestuia a fost zguduită de dezvăluiri conform cărora soţia sa a primit sute de mii de euro.
Fostul premier francez François Fillon (JEAN CHRISTOPHE MAGNENET / AFP / Getty Images)
Madalina Craciun
13.02.2017

Citând surse neidentificate apropiate investigaţiei, jurnalul săptămânal francez “Journal de Dimanche” susţine că parchetul are în vedere două opţiuni care ar putea fi puse în aplicare chiar în această săptămână.

Prima opţiune s-ar referi la un procuror de investigaţii, care va decide dacă va începe urmărirea penală pentru Fillon şi soţia sa britanică, Penelope.

A doua opţiune este ca Fillon să fie adus în faţa unei instanţe penale. Procesul acestuia ar putea începe înainte de sfârşitul acestei luni.

“Nu se va renunţa” la caz

Journal de Dimanche a citat sursele afirmând că probabilitatea de a se renunţa la caz - lucru pe care Fillon l-a cerut vineri - pare acum greu de luat în calcul. Pe de altă parte evoluţia cazului va pune capăt, foarte probabil, în mod efectiv, încercării lui Fillon de a candida la prezidenţiale.

Cu toate acestea, biroul Procurorului de Investigaţii Financiare al Franţei a negat comunicatul ziarului.

“Nu a fost luată nicio decizie în această etapă a investigaţiei şi niciun interval de timp în care să se demareze cazul nu a fost convenit până azi”, a declarat un purtător de cuvânt.

Fillion este învinuit că ar fi plătit nevestei sale, Penelope, mai multe sute de mii de euro pentru o muncă pe care aceasta nu ar fi prestat-o.

Ancheta s-a extins de asemenea la zeci de mii de euro plătiţi pentru cei doi copii ai săi, Marie şi Charles, pe vremea când aceştia erau avocaţi stagiari, afirma săptămânalul satiric “Canard Enchaine”.

“Perfect justificat”

Fostul prim-ministru francez a recunoscut că a făcut greşeli, dar insistă că angajarea soţiei sale şi a celor doi copii “a fost perfect justificată”.

Fillon se luptă să îşi menţină campania prezidenţială activă, după ce suportul public a scăzut în mod dramatic ca urmare a dezvăluirilor. Cu toate acestea candidatul dreptei a convenit să se retragă dacă va fi pus sub urmărire penală.

Cele mai recente sondaje de opinie sugerează că Fillon, în vârstă de 62 de ani, va ieşi pe locul al 3-lea în primul tur de vot de pe 23 aprilie, lăsându-l pe liderul de extremă-dreapta, Marine Le Pen, şi pe candidatul de centru, Emmanuel Macron, să concureze pentru alegerile din 7 mai. Până recent, Fillon era considerat preferat în campania prezidenţială.

Dacă va fi aleasă opţiunea procesului penal, partidului Republican nu îi va mai rămâne decât până pe 17 martie să nominalizeze un nou candidat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor