Presa rusă: Înfrângerea lui Smirnov, mai importantă decât lipsa unui preşedinte în R. Moldova

Epoch Times România
19.12.2011

Calea pentru soluţionarea conflictului transnistrean s-a scurtat considerabil odată cu scoaterea lui Igor Smirnov din cursa pentru alegerile prezidenţiale, iar acest subiect este mai important decât un nou eşec al Parlamentului de la Chişinău de a alege un şef al statului, consideră presa rusă.

Publicaţia rusă Nezavisimaia Gazeta, citată de UNIMEDIA, scrie că cel mai important lucru în prezent este faptul că Igor Smirnov a fost înlăturat de la conducerea regiunii transnistrene. Potrivit ziarului rus, acest subiect este chiar mai important decât nealegerea preşedintelui R. Moldova la 16 decembrie. Cotidianul argumentează că Moldova va avea într-un final un preşedinte ales, însă calea pentru soluţionarea conflictului transnistrean s-a scurtat considerabil odată cu scoaterea lui Smirnov din cursă.

"Autorităţile de la Chişinău sunt exaltate de ce ce s-a întâmplat pe malul stâng al Nistrului, încât eşecul propriu de a soluţiona criza politică este considerat o problemă de o importanţă secundară", scrie Nezavisimaia Gazeta.

Mai devreme sau mai târziu, spune cotidianul rus, Moldova îl va alege pe mult aşteptatul preşedinte. Însă plecarea lui Igor Smirnov, care insista pentru recunoaşterea independenţei Transnistriei, a fost văzută de politicienii moldoveni ca un semn bun. Cu un oricare alt lider al republicii nerecunoscute se poate negocia, scrie publicaţia.

Potrivit acesteia, în turul al doilea al alegerilor din Transnistria va depinde mult cui vor fi acordate voturile lui Smirnov. "Şevciuk ar putea câştiga alegerile, dacă Rusia nu se va implica în procesul electoral sprijinindu-l deschis pe candidatul Kremlinului, Anatoli Kaminski. Nu este secret că acesta din urmă l-a întrecut pe Smirnov în primul tur de scrutin în mare parte datorită faptului că Moscova a deschis mai multe dosare pe numele membrilor familiei liderului de la Tiraspol", se spune în articol.

"Însă, dacă Moscova îi va garanta lui Smirnov imunitatea, atunci voturile acestuia vor pleca spre Kaminski. Totuşi, autorităţile de la Chişinău nu cred în alegerea acestei opţiuni, considerând că Moscova nu se va implica în turul doi de alegeri din Transnistria", conchide autorul articolului din Nezavisimaia Gazeta.

Vineri, Comisia Electorală Centrală a Transnistrei a validat alegerile prezidenţiale din autoproclamata republică nistreană şi a anunţat rezultatele finale ale scrutinului. Astfel, în turul al doilea, bătălia se va da între Anatoli Kaminski şi Evgheni Şevciuc. Potrivit CEC, Şevciuc a acumulat 38,88% din voturi şi Kaminiski - 26,30%

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor