Preşedintele Azerbaidjanului ameninţă cu acţiuni militare împotriva Armeniei

Preşedintele Traian Băsescu si omologul său azer, Ilham Aliyev
Preşedintele Traian Băsescu si omologul său azer, Ilham Aliyev (presidency.ro)

Preşedintele Azerbaidjanului, Ilhan Aliyev, a condamnat, miercuri, forţele armene, după conflictele din regiunea muntoasă Nagorno-Karabakh, o regiune pretinsă de ambele naţiuni, care s-au soldat cu moartea a zeci de soldaţi.

Folosind platforma de microblogging Twitter, Aliyev a lansat o serie mesaje dure prin care susţinea că ar putea folosi ”mijloacele militare” pentru a restaura controlul ţării sale asupra regiunii disputate.

Pe fondul violenţelor, preşedintele azer a făcut şi o descriere a capabilităţilor militare ale ţării sale.

Teritoriul regiunii Nagorno-Karabakh este recunoscut internaţional ca aparţinând Azerbaidjanului, chiar dacă găzduieşte o populaţie armeană predominantă.

Regiunea a reprezentat mărul discordiei între cele două ţări de mai mult timp, iar Rusia a intervenit în conflict, dând câştig de cauză Armeniei, în schimbul influenţei politice.

O serie de violenţe, care au început la sfârşitul săptămânii trecute, s-au soldat cu 14 victime – cel mai grav conflict din regiune în ultimii ani. Ambele tabere se învinovăţesc reciproc de începerea conflictelor, în timp ce detaliile schimburilor de focuri rămân neclare.