Erupe încă un conflict îngheţat la graniţele Rusiei - Azerbaidjan şi Armenia

Un soldat armean al republicii auto proclamate Nagorno-Karabah, aflat la frontiera cu Azerbaidjanul, 25 octombrie 2012
Un soldat armean al republicii auto proclamate Nagorno-Karabah, aflat la frontiera cu Azerbaidjanul, 25 octombrie 2012 (KAREN MINASYAN/AFP/Getty Images)

Azerbaidjanul şi Armenia au anunţat că au înregistrat pierderi de trupe în urma conflictelor amplificate în Caucazul de Sud, regiunea Nagorno-Karabakh, estimând că 18 soldaţi şi-au pierdut viaţa în cea mai gravă rundă de violenţe din ultimii ani.

Regiunea azeră şi unele teritorii adiacente s-au aflat sub controlul soldaţilor armeni încă de la sfârşitul războiului separatist din 1994. Ambele tabere au raportat schimburi de focuri frecvente cât şi unele tentative de a pătrunde peste linia trasată prin armistiţiu.

Rusia a creat şi apoi a menţinut prin teroare şi corupţie mai multe conflicte îngheţate la graniţele sale, încercând să-şi protejeze zona de influenţă. După căderea URSS, tensiunile din aceste zone au erupt cu violenţă, popoarele oprimate încercând să îndrepte ilegalităţile gestionate de imperiul sovietic.

Ultima rundă de violenţe dintre azeri şi armeni este considerată cea mai dură din ultimii ani.

Ministrul azer al Apărării a anunţat, luni, că 13 soldaţi au fost ucişi în timpul conflictelor care au izbucnit în timpul weekend-ului, în timp ce forţele armate ale regiunii Nagorno-Karabakh au precizat că au pierdut cinci soldaţi.

Premierul armean a anunţat că preşedinţii celor două ţări se vor întâlni la sfârşitul acestei săptămâni în Rusia. Azerbaidjanul nu a confirmat întâlnirea.