Preşedintele Columbiei ameninţă cu ruperea relaţiilor diplomatice cu Israelul

Gustavo Petro (Facebook/gustavopetrourrego)
Redacţia
02.05.2024

Preşedintele columbian Gustavo Petro a declarat, miercuri, că va rupe relaţiile diplomatice cu Israelul din cauza operaţiunii sale militare din Fâşia Gaza, potrivit Reuters.

Petro l-a criticat deja, în termeni duri, pe premierul israelian Benjamin Netanyahu şi doreşte să se alăture demersului Africii de Sud, care acuză Israelul de genocid la Curtea Internaţională de Justiţie.

"Aici, în faţa voastră, guvernul schimbării, al preşedintelui republicii anunţă că mâine [joi - n.r.] vom rupe relaţiile diplomatice cu statul Israel... pentru că discutăm despre un guvern, despre un preşedinte care este genocidar", a declarat Petro unei mulţimi de oameni la Bogota, care a mărşăluit pentru a marca Ziua Internaţională a Muncitorilor şi pentru a susţine reformele sociale şi economice ale lui Petro.

Ţările nu pot fi pasive în faţa evenimentelor din Gaza, a adăugat el.

Ministrul israelian de Externe, Israel Katz, l-a acuzat pe Petro că este "antisemit şi plin de ură", adăugând că gestul acestuia este o recompensă pentru grupul militant Hamas, care a lansat pe 7 octombrie un atac mortal asupra bazelor militare şi comunităţilor israeliene.

Bolivia a rupt relaţiile cu Israelul la sfârşitul lunii octombrie a anului trecut, iar alte câteva ţări din America Latină, printre care Columbia, Chile şi Honduras, şi-au rechemat ambasadorii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor