Preşedintele german Gauck recunoaşte genocidul armean

Preşedintele german, Joachim Gauck.
Preşedintele german, Joachim Gauck. (ODD ANDERSEN / AFP / Getty Images)

Preşedintele german Joachim Gauck a ţinut un discurs în cadrul unei slujbe religioase desfăşurate joi la Catedrala din Berlin, în ajunul celei de-a 100-a comemorări a unui masacru despre care se crede că a luat vieţile a aproximativ 1,5 milioane de armeni, susţine Deutsche Welle.

Într-un discursul său, Gauck a vorbit despre o “dinamică genocidală căreia poporul armean i-a căzut victimă” şi despre “acte sistematice de ucidere.”

Preşedintele german a folosit cuvântul “genocid” într-un pasaj care făcea referire la posibila complicitate a Germaniei, un aliat al Imperiului Otoman în Primul Război Mondial, în evenimentele care au avut loc cu un secol în urmă. Trupele germane au fost suspectate de implicare în plănuirea şi chiar implementarea deportărilor.

“În acest caz, noi, germanii, trebuie să ne acceptăm trecutul, şi anume când vine vorba de răspunderea comună şi poate chiar complicitatea în genocidul împotriva armenilor”, a declarat Gauck.

Turcia a încercat să convingă diverse ţări ale lumii să nu recunoască masacrele din 1915 ca fiind un genocid. Ankara şi-a rechemat ambasadorul de la Vatican în această lună după ce Papa Francisc a folosit acest termen. Iar joi, Turcia şi-a rechemat ambasadorul din Viena după ce legiuitorii austrieci au condamnat acele crime ca fiind un genocid.

Vineri, legiuitorii germani vor adopta o declaraţie pe această temă. Dar aceasta foloseşte un limbaj mai indirect ca cel al preşedintelui german, descriind masacrarea armenilor ca un exemplu al “exterminărilor în masă, al curăţărilor etnice, deportărilor şi genocidelor care au avut loc în secolul 20,” arată Deutsche Welle.

Armenii susţin că aproximativ 1,5 milioane de creştini armeni au fost măcelăriţi sistematic în estul Turciei prin ucideri în masă, strămutări forţate şi înfometare – un proces care a început în 1915 şi a durat câţiva ani, în timpul Primului Război Mondial şi a prăbuşirii Imperiului Otoman.

Ankara respinge termenul de “genocid” şi susţine că între 300.000 şi 500.000 de armeni, şi cel puţin tot atâţia turci, au murit între 1915 şi 1917. În plus, guvernul turc îi consideră pe toţi aceştia ca fiind victime ale Primului Război Mondial.

Termenul de genocid a fost definit de ONU în 1948 ca “acte comise cu intenţia de a distruge, ca un întreg sau parţial, un grup naţional, etnic, rasial sau religios.”

Peste 20 de ţări, printre care Franţa şi Rusia, au recunoscut până acum masacrarea armenilor ca fiind un genocid.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe