Preşedintele Maduro lansează linia '0800 Sabotaj' împotriva speculanţilor

Preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro.
Preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro. (RAUL ARBOLEDA / AFP / Getty Images)

Preşedintele Nicolas Maduro, este convins că oamenii de afaceri locali conspiră împotriva lui, iar pentru a-i combate, a creat Organul Superior de Apărare şi Control al Economiei, care va opera printr-o linie telefonică gratuită - '0800 Sabotaj' - unde vor fi primite denunţurile împotriva celor care fac speculă cu produse şi alimente şi care vor fi trimişi la închisoare, informează luni ziarul ABC.

Anunţul survine pe fondul celei mai grave crize de aprovizionare cu alimente şi medicamente şi al majorării preţurilor cu 45% în ultimele 12 luni, fapt care a adus ţara în pragul hiperinflaţiei, potrivit economistului Alexander Guerrero. Venezuela, care importă 70% din ceea ce consumă, este ţara cu cea mai mare inflaţie din lume, după Siria.

Preşedintele Maduro a reiterat că va lansa inspecţii în toate întreprinderile care procesează, produc alimente şi care importă bunuri. Organul Superior de Apărare şi Control al Economiei va funcţiona în palatul prezidenţial Miraflores, sub conducerea ministrului transportului maritim şi aerian, general maior Hebert Josue García Plaza.

Potrivit şefului statului, palatul prezidenţial 'va ajuta la identificarea factorilor de perturbare internă şi externă. Guvernul, forţele armate, alături de mii de bărbaţi şi femei, pentru a nu spune milioane, se vor integra ca inspectori, pe lângă comandanţii Jandarmeriei naţionale şi miliţiei', a spus preşedintele.

În ce priveşte linia '0800 Sabotaje', care va începe să funcţioneze de luni, Maduro a făcut apel la membrii consiliilor comunale să-i denunţe pe cei care fac speculă, acaparează şi atentează la adresa aprovizionării cu alimente. 'Procuratura îi va ancheta şi îi va trimite în spatele gratiilor', a ameninţat Maduro.

Oamenii de afaceri venezueleni se plâng de măsurile pe care le impune guvernul. Eduardo Garmendia, preşedintele Patronatului din industrie, a declarat că producătorii venezueleni vor să producă, dar că se confruntă cu numeroase piedici instituţionale, precum lipsa valutei pentru a putea importa, normele muncii, căderi de curent, lipsa transportului şi întârzierile la vamă care afectează lanţul aprovizionării.

Economişti precum Alexander Guerrero consideră că guvernul venezuelan ar trebui mai întâi să inspecteze companiile de stat pe care le-a expropriat şi a căror producţie se află la pământ. 'Guvernul chavist este principalul responsabil al lipsei de aprovizionare şi al penuriei deoarece controlează toate mijloacele de producţie'.

Observatorii sunt de părere că linia '0800 Sabotaj' este o armă cu dublu tăiş. Unele persoane vor suna pentru a denunţa propriile întreprinderi de stat, iar altele pentru a se răzbuna pe oameni de afaceri sau pentru a regla conturile. Adevărata vânătoare de vrăjitoare, lansată împotriva producătorilor, începe de luni, cu o armată întreagă scoasă pe străzi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe