Preşedintele mexican Pena Nieto anulează întâlnirea cu omologul său american

După ce Donald Trump i-a comunicat preşedintelui mexican Pena Nieto să nu viziteze SUA decât dacă Mexicul intenţionează să plătească pentru un zid ce ar urma să se construiască la graniţă, liderul mexican a anulat întâlnirea de săptămâna viitoare cu Trump.
Donald Trump participă la o conferinţă comună de presă cu preşedintele mexican Enrique Pena Nieto în Mexico City, 31 august 2016.
Donald Trump participă la o conferinţă comună de presă cu preşedintele mexican Enrique Pena Nieto în Mexico City, 31 august 2016. (Yuri Cortez/AFP/Getty Images)

Preşedintele mexican Enrique Pena Nieto a acceptat joi provocarea făcută de noul preşedinte american Donald Trump şi a anulat călătoria planificată în Washington.

“În această dimineaţă am informat Casa Albă că nu voi participa la întâlnirea de lucru planificată pentru marţea viitoarea cu POTUS, a scris Pena Nieto pe Twitter, făcând referire la Trump.

“Mexicul reiterează dorinţa de a lucra cu Statele Unite pentru a încheia acorduri care favorizează ambele naţiuni”.

Mesajul lui Pena Nieto a fost postat pe Twitter la aproximativ 3 ore după ce Trump a declarat că întâlnirea cu omologul său mexican ar trebui anulată dacă Mexicul nu este pregătit să plătească pentru zid. În plus, Trump a criticat acordul comercial NAFTA, susţinând că afectează SUA şi a promis că îl va renegocia.

Joi după amiază, Trump a cerut aplicarea unei taxe de 20% asupra importurilor din Mexic pentru ca acesta să plătească efectiv pentru zid. Purtătorul său de cuvânt, Sean Spicer, a declarat că taxa va fi mai mult decât suficientă pentru ca Mexicul să plătească pentru zid.

“Luând această măsură, putem obţine 10 miliarde de dolari pe an şi putem plăti cu uşurinţă pentru zid doar prin acel mecanism”, a declarat Spicer.

Iniţial, Trump a respins întâlnirea anulată, susţinând că ar fi fost inutilă. Dar, ulterior, el a declarat că anularea a fost o decizie luată în comun cu omologul său mexican.

“Preşedintele Mexicului şi cu mine am căzut de acord să anulăm o întâlnire planificată pentru săptămâna viitoare. În cazul în care Mexicul nu ar trata SUA în mod corect – cu respect –, o astfel de întâlnire ar fi inutilă. Şi vreau să merg pe altă cale”, a declarat Trump legiuitorilor republicani în Philadelphia.

Miercuri, Trump a ordonat “să se construiască imediat un zid fizic la graniţa sudică”, precum şi arestarea şi deportarea persoanelor care locuiesc ilegal în SUA.

Liderul majorităţii republicane din Senatul SUA, Mitch McConnell, a declarat că planurile lui Trump de a construi zidul – care ar putea costa contribuabilii americani aproximativ 25 miliarde de dolari – sunt trimise în Congres.

În anunţul său privind anularea vizitei în SUA, preşedintele mexican a respins din nou cererea lui Trump ca Mexicul să plătească pentru zidul de frontieră. “Am declarat mereu: Mexicul nu va plăti pentru zid. ... Mexicul oferă şi cere respectul care i se cuvine unei naţiuni suverane”.

În ciuda anulării întâlnirii, administraţia SUA a declarat că doreşte să menţină comunicarea cu vecinul său sudic.

Problema imigranţilor ilegali a tulburat politica americană timp de mai mulţi ani, în condiţiile în care vocile naţionaliste au cerut închiderea graniţei cu Mexicul şi deportarea celor aproximativ 11 milioane de imigranţi hispanici consideraţi că locuiesc ilegal în SUA.

Timp de decenii, latinii s-au îndreptat spre nord în căutarea unei vieţi mai bune pentru ei şi copiii lor. Dar în anii recenţi, pe măsură ce a crescut presiunea în SUA pentru restricţionarea imigraţiei, situaţia pare să se fi inversat şi tot mai mulţi imigranţi traversează graniţa înapoi în Mexic.