Preşedintele Serbiei: În Kazahstan au intervenit servicii secrete străine. Acelaşi lucru ar fi programat în Serbia

Preşedintele sârb Aleksandar Vucic
Preşedintele sârb Aleksandar Vucic (Herbert Neubauer/AFP/Getty Images)

Preşedintele sârb Aleksandar Vucic a opinat, joi, că în spatele revoluţiei din Kazahstan s-ar afla servicii secrete străine, deşi nu a specificat din ce ţări. Însă Vucic a menţionat că se teme că evenimentele s-ar putea repeta şi în Serbia cu ajutorul „oligarhilor” locali care îi contestă victoria la alegeri, transmite agenţia rusă TASS.

„Nu cred că ei (oligarhii) speră să învingă un candidat care doreşte prosperitatea Serbiei. Nu sunt atât de proşti sau de neinformaţi. Ei ştiu că poporul nostru apreciază progresul obţinut şi sunt la curent cu ce cred oamenii”, a spus Vucic. „Ei spun asta (că au câştigat alegerile - n. r.) întrucât cred că cineva cu mulţi bani îi va ajuta să pună la cale revolte în Serbia.”

„Să orchestreze ceva asemănător lucrurilor care se întâmplă în Kazahstan, unde vor fi sute de mii de morţi, o ţară prădată ani de acum înainte, unde au interferat serviciile secrete ale mai multor forţe majore. Probabil, ei vor ca acelaşi lucru să se întâmple în Serbia”, a declarat Vucic, potrivit Agerpres.

În Kazahstan au loc proteste, care au apărut pe 2 ianuarie în mai multe oraşe din ţară, fiind declanşate de creşterea dramatică a preţurilor la combustibil. Cu toate acestea, protestele au continuat şi după ce guvernul a anunţat că va reglementa preţurile. Tulburările au culminat cu demisia guvernului.

După ce preşedintele kazah a cerut ajutor străin pentru a restabili "ordinea constituţională", Rusia a trimis trupe în temeiul Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă.

În marile oraşe din Kazahstan se trage cu muniţie de război. Tulburările masive, violenţele şi atacurile asupra clădirilor oficiale au generat peste 1.000 de răniţi şi cel puţin 3.000 de arestări. Poliţia kazahă a anunţat că a ucis în noaptea de miercuri spre joi zeci de manifestanţi violenţi şi că 13 poliţişti şi-au pierdut viaţa, doi dintre ei fiind decapitaţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe