"Prima Casă", neatrăgător pentru bănci? Alfa Bank scoate programul de pe site

La scurt timp după ce Raiffeisen a majorat substanţial avansul la creditele imobiliare în euro, o altă bancă a decis să-şi scoată programul Prima Casă de pe site.
Ansamblul rezidenţial Asmita Gardens.
Ansamblul rezidenţial Asmita Gardens. (Euro Insol SPRL)

Alpha Bank a decis să-şi retragă de pe site oferta Prima casă, după ce Raiffeisen a decis săptămâna trecută să majoreze avansul pe segmentul creditelor imobiliare standard, relatează gândul.info

Potrivit sursei citate, dacă exemplul Raif­fei­sen de a majora avansul cerut clienţilor pentru credite imobi­liare va fi urmat şi de alte bănci - situaţie la care unii dezvoltatori se aşteaptă în perioada următoare -, pe piaţa imobiliară va apărea un blocaj, consideră jucătorii din piaţa de real estate.

"Dacă exemplul va fi urmat de alte bănci, atunci am putea vedea un blocaj în imobiliare. Spre exemplu, cine va dori un apartament de 100.000 de euro va fi obligat să aibă deja un buget de 40.000 de euro, ceea ce este foarte greu în situaţia de faţă. Îşi vor mai permite credite doar cei care deja deţin un imobil şi pe care vor dori să-l vândă pen­tru a ob­ţine banii de avans", a declarat Andreea Comşa, managing direc­tor al Premier Es­tate Management.

Reamintim că recent, Raiffeisen Bank, al patrulea jucător din sistemul bancar a decis recent să majoreze avansul pentru creditele imobiliare în euro la 40%. Până recent, banca practica un avans de 15%, adică 9.000 de euro.

Şi alte bănci din sistem ar putea urma exemplul Raiffeisen, majorând avansul pe care îl cer pentru creditele imobiliare standard având în vedere statutul incert al legii dării în plată, lege contestată vehement de bancheri. De altfel, potrivit zf.ro, bancherii au atras atenţia că vor majora avansul pentru creditele imobiliare dacă legea va fi promulgată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie