Prima extrădare din România: un suspect de crime de război, predat autorităţilor bosniace

Poliţia Română a pus în aplicare primul mandat de extrădare din România faţă de o persoană acuzată de crime de război.
Cătuşe
Cătuşe (SERGEI SUPINSKY / AFP / Getty Images)

Savic Grozdan, suspectat de crime de război, a fost extrădat joi din România în Bosnia şi Herţegovina. Bărbatul, în vârstă de 46 de ani, era căutat pentru infracţiuni comise în războiul din 1992 - 199 din fosta Iugoslavie. Grozdan se ascundea de 20 de ani pe raza judeţului Timiş.

Potrivit digi24.ro, Savic Grozdan, considerat un individ extrem de periculos, a fost judecat în lipsă în ţara sa natală pentru crime de război. Între 1992 şi 1995, în timpul războiului din fosta Iugoslavie, ar fi ucis cu sânge rece mai multe persoane. De atunci şi până acum s-a ascuns lângă Timişoara.

În urmă cu aproape două luni, Savic Grozdan a încercat să iasă din ţară cu un paşaport biometric sârbesc prin punctul de frontieră Cenad, destinaţia sa finală fiind Germania. La control a avut un comportament ciudat, susţin poliţiştii de frontieră, care l-a dat de gol.

Constatând că bărbatul figura în bazele de date Interpol ca fiind urmărit în vederea arestării de către autorităţile din Bosnia şi Herţegovina, poliţiştii de frontieră l-au predat pe acesta unei echipe operative din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Timiş.

Ulterior, Biroul Naţional Interpol Bucureşti a transmis informarea de urmărire internaţională către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timişoara, iar pe 2 noiembrie a.c., instanţa de judecată a dispus arestarea provizorie a lui Savic Grozdan în vederea extrădării, pentru 30 de zile.

Savic Grozdan este bănuit că, încălcând legislaţia internaţională şi în special Convenţia de la Geneva cu privire la protecţia populaţiei civile, ca membru al armatei, împreună cu alte persoane ar fi aplicat măsuri de intimidare şi violenţe fizice asupra unor etnici bosniaci, care au fost supuşi muncii forţate într-un lagăr de concentrare.

Reprezentanţi ai IGPR au declarat joi dimineaţă pentru Mediafax că bărbatul este escortat de către poliţiştii de la SIAS la Aeroportul "Henri Coandă" Bucureşti, unde va fi predat autorităţilor bosniace.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne