Primarul Bacăului, Romeo Stavarache, suspect într-un nou dosar DNA

Romeo Stavarache, primarul suspendat al Bacăului, se întoarce la muncă.
Romeo Stavarache, primarul suspendat al Bacăului, se întoarce la muncă. (Facebook)

Scăpat în februarie de constrângerile arestului la domiciliu şi reîntors la fotoliul de primar, edilul Bacăului, Romeo Stavarache, este suspect într-un nou dosar instrumentat de Direcţia Naţională Anticorupţie, relatează Mediafax.

Potrivit sursei citate, Stavarache cercetat pentru modul în care, împreună cu alţi angajaţi ai primăriei din localitate, a cheltuit unele sume de bani atât de la bugetul local, cât şi din cel al UE.

Surse apropiate anchetei, citate de Mediafax, au declarat că primarul Romeo Stavarache este acuzat de DNA de comiterea a doua infracţiuni: tentativă de abuz în serviciu şi complicitate la o tentativă de fraudare a fondurilor europene, în legătură cu reabilitarea şi modernizarea Pasajului Letea.

În cazul primei infracţiuni, Stavarache ar fi iniţiat şi susţinut în Consiliul Local, în decembrie 2013, un proiect de hotărâre pentru alocarea unor fonduri suplimentare pentru continuarea derulării proiectului de reabilitare a pasajului, în sumă de 430.000 de lei.

În ceea ce priveşte acuzaţia legată de fraudarea fondurilor europene, potrivit DNA, Stavarache ar fi solicitat Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Est acordarea de fonduri suplimentare de la bugetul Uniunii Europene pentru acoperirea, de asemenea, a unor cheltuieli suplimentare la aceeaşi investiţie.

Procurorii anticorupţie ar fi constatat, în ambele situaţii, că respectivele cheltuieli nu ar fi fost eligibile şi că nu ar exista documente justificative pentru lucrările făcute suplimentar de către constructor.

Pe lângă primarul Romeo Stavarache, alţi peste 20 de angajaţi ai Primăriei Bacău, inclusiv şefi de servicii, sunt cercetaţi în acelaşi dosar, toţi având, în această fază, calitatea de suspect.

Investiţia la Pasajul Letea din Bacău s-a ridicat la 7,2 milioane de lei, mare parte din bani provenind din fonduri de la Uniunea Europeană, în cadrul Planului Integrat de Dezvoltare Urbană. Lucrările au fost derulate în perioada 2013-2014.

Amintim că primarul Bacăului, Romeo Stavarache mai este judecat într-un dosar, fiind acuzat de cinci infracţiuni de luare de mită. Conform procurorilor, edilul ar fi luat mită inclusiv pentru stâlpii de electricitate din oraş. Astfel, primarul Bacăului ar fi pretins de la administratorul unor societăţi comerciale să îi fie remis nici mai mult nici mai puţin de 50% din valoarea decontată de Primăria Bacău, aferentă fiecărui stâlp de iluminat public la care firma administrată de acesta efectua lucrări în baza contractului încheiat cu această instituţie, valoare ce era de 38 de euro/stâlp.

Stavarache a fost iniţial arestat preventiv în arest la domiciliu pentru ca apoi arestul să fie "comutat" la domiciliu şi ulterior transformat în control judiciar.

Suspiciunile ce planează asupra lui Stavarache nu i-au împiedicat pe reprezentanţii Asociaţiei Municipiilor din România (AMR) să îl numească pe acesta, în data de 26 iunie, vicepreşedinte al organizaţiei.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne