Primarul din Sângeorz-Băi, despre frauda de la referendum: Ne-am organizat după schema lui Dragnea şi am căzut toţi de fazani

Liviu Dragnea, PSD
Liviu Dragnea, PSD (Epoch Times România)

Primarul social democrat al localităţii bistriţene Sângeorz-Băi, Roland Venig a afirmat că a organizat frauda de la referendumul de demitere a preşedintelui Traian Băsescu, din 29 iulie, la ordinele secretarului general al PSD Liviu Dragnea, explicând că şi el “şi toţi ceilalţi primari care au fost sunaţi” de procurorii de la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) “au căzut toţi de fazani”, informează "Evenimentul Zilei", preluat de B1 Tv.

“Eu mă aşteptam ca procurorii să caute elemente să-l incrimineze pe Liviu Dragnea, dar de fapt 90 la sută din întrebări erau calate pe mine, că ce am făcut eu. Şi eu şi toţi ceilalţi primari care au fost sunaţi am căzut toţi de fazani! Pe mine m-a luat ca din oală”, a declarat Roland Venig, pentru publicaţia mai sus citată.

Primarul din Sângeorz-Băi a fost audiat de procurorii DNA în calitatea de martor în dosarul în care Liviu Dragnea este acuzat pentru fraude electorale. Astfel, anchetatorii l-au interogat pe Roland Venig cu privire la o înregistrare telefonică al cărei conţinut dovedea că au fost pregătite mai multe autovehicule pentru a transporta alegătorii la urne. Primarul a precizat că doar a ascultat ordinele şefului său de partid.

Roland Venig: "Ştim exact străzile delimitate, cum ne-a învăţat Dragnea"

Cu numai trei zile înainte de referendum, în presă apărea o înregistrare video în care Roland Venig discuta despre strategia pe care USL trebuie s-o pună în aplicare pe 29 iulie.

„Vedem cum se prezintă lumea la vot şi îi ducem noi cu autoturismele noastre. Nu încercăm să facem vâlvă, ideea e că noi vrem să îi ajutăm pe oameni să meargă la vot. Ştim exact străzile delimitate, cum ne-a învăţat Dragnea, dar de fapt noi lucram aşa dinainte. Să ştiţi că suntem echilibraţi cu numărul de autoturisme pe număr de electori. Cam cinci autoturisme pentru fiecare secţie de votare. Sunt ale membrilor noştri de partid. Dacă nu ne ajung,avem un Logan cu şapte locuri la primărie şi e bun, putem să ducem multă lume”, a explicat primarul din Sângeorz-Băi.

De asemenea, Venig a notat că toate aceste lucruri au fost făcute la cererea expresă a secretarului general al PSD, Liviu Dragnea.

„Structurile de partid aşa sunt organizate, de tip piramidal. Ne-am organizat după schema prezentată de Liviu Dragnea. Organizaţia mea nu e cea mai bună din judeţ. Am fost sunat de la partid şi certat că de ce e aşa mică prezenţa”, a completat Roland Venig.

Acuzaţiile care i se aduc lui Dragnea

DNA a anunţat recent ce acuzaţii i se aduc secretarului general al PSD Liviu Dragnea, care este urmărit penal în dosarul fraudelor de la referendum. Astfel, Dragnea este acuzat de asociere pentru săvârşirea unor infracţiuni şi de instigare la cumpărarea voturilor. Mai mult, Dragnea este acuzat că ar fi dus minori şi condamnaţi penal la urne.

Totodată, DNA informează că Liviu Dragnea, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, şi-ar fi folosit autoritatea şi influenţa în scopul obţinerii unei prezenţe de minimum 60% la votul de la referendum.

Deocamdată, doar din descoperirile făcute de DNA, numărul voturilor fraudate la referendum este evaluat la aproximativ 1,5 milioane. Dacă la acestea s-ar adauga şi cele descoperite de procurorii de la Parchetul General, numărul acestora este mult mai mare.

Pe de altă parte, potrivit rezoluţiei DNA de începere a urmăririi penale, secretarul general al PSD Liviu Dragnea a fost "centrul de comandă al unui sistem naţional de influenţă, cu structură piramidală, care se suprapune asocierii în vederea săvârşirii de infracţiuni".

Conform unor surse judiciare, USL a utilizat pentru fraudare un call-center cu numărul 1855, care permitea schimburile de mesaje SMS în timp real, între mii de utilizatori, iar pe această cale ar fi fost transmise ordine ilegale.

A doua conexiune era o aplicaţie internet care permitea unui grup mai restrâns de persoane să obţină în timp real informaţii despre cât s-a votat şi cum s-a votat.

Se pare că accesul acestora la aplicaţie se făcea pe baza de uşer şi parolă, obţinute anterior prin centrul de SMS-uri 1855. Astfel, secretul votului (cine a votat “DA" sau "NU") a fost violat de 4.400 de ori, conform SMS-urilor de la 1855.

De asemenea, tot prin acest call-center, au fost transmise mesaje în vederea luării de măsuri ilegale pentru creşterea artificială a numărului de votanţi în secţiile deficitare.