Primarul PSD din localitatea cu cei mai mulţi chinezi din România, care a bătut palma cu dictatura de la Beijing, cerea supraveghere video "mai performantă"

Momentul semnării protocolului de cooperare între şeful poliţiei locale Dobroeşti şi poliţia chineză din Nantong.
Momentul semnării protocolului de cooperare între şeful poliţiei locale Dobroeşti şi poliţia chineză din Nantong. (Captură video / Sorin Ioniţă)
Andrei Pricopie
07.12.2022

Preşedintele think tank-ului Expert Forum, Sorin Ioniţă, a atras atenţia că Dobroeşti - comuna ilfoveană unde statul chinez ar fi înfiinţat o secţie de poliţie clandestină - este o localitate strategică pentru regimul dictatorial de la Beijing.

"Dobroeşti e comuna-satelit a Bucureştiului unde se află complexul Dragonul Roşu şi masivele investiţii imobiliare în care locuieşte mare parte din comunitatea chineză din Capitală. Aveţi în link momentul semnării protocolului de cooperare între şeful poliţiei locale Dobroeşti şi poliţia din Nantong (dar pe video se aude că ar fi vorba şi de Ministerul Securităţii Publice din Beijing), vezi-doamne pentru 'protejarea chinezilor', dar şi a românilor când se duc în China. De asemenea, primarul de la acea vreme, Răzvan Stoica (PSD, normal) cere 'aparatură de supraveghere video mai performantă' (pour la bonne bouche, spune tot timpul 'chineji' că mai mult nu poate)", a declarat Sorin Ioniţă.

În context, şeful Expert Forum anunţă o conferinţă de presă la Berlin în care organizaţia sa va lansa China Index – scorul influenţei Chinei în 82 de state, inclusiv România.

"Am evaluat exact genul ăsta de riscuri de infiltrare a agenţilor regimului de la Beijing, care profită de prostia sau clientelismul unora de prin România pentru a crea reţele de supraveghere, în cazul ăsta ţintind controlul diasporei chineze din străinătate", a punctat Sorin Ioniţă.

Potrivit Expert Forum, comunitatea chineză din România a fost, şi probabil este încă, una dintre cele mai mari comunităţi din Europa de Est, a doua după cea prezentă în Ungaria. Deşi numărul exact de chinezi din România a fost întotdeauna neclar, numărul oficial actual este de aproximativ 7600 de rezidenţi legali, ceea ce o face a treia comunitate de imigranţi ca mărime după moldoveni şi turci, deşi cifrele date de membrii comunităţii chineze înşişi variază între 5000 şi 20000 de persoane, nu toţi rezidenţi legali.

Reamintim că, potrivit unui nou raport al Safeguard Defenders, publicat luni, regimul dictatorial chinez a înfiinţat cel puţin 102 secţii de poliţie clandestine pe teritoriul a 53 de ţări, pentru a monitoriza, hărţui şi, în unele cazuri, pentru a repatria cetăţenii chinezi care trăiesc în exil. România se află şi ea pe această listă.

Vă invităm să urmăriţi materialul video.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor