Primele laboratoare de droguri alfa-PVP în Moldova, depistate: Doi membri ai grupului criminal, trimişi după gratii

Droguri, foto simbol
Droguri, foto simbol (procuratura.md)

Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) a obţinut o sentinţă de condamnare la pedeapsa cu închisoarea a doi membri ai unui grup criminal care fabrica droguri de tip alfa-PVP (sare), în primele laboratoare de droguri documentate vreodată în Moldova.

Făptaşii sunt tineri de 23 şi 24 de ani, originari din Chişinău şi Tiraspol, iar unul dintre aceştia are studii în tehnologii informaţionale. La recrutarea făptaşului din Tiraspol, „angajatorul” i-a oferit în pachetul de remunerare şi achitarea chiriei unei case la curte, în valoare de 400 euro pe lună, dacă acceptă să se mute la Chişinău, ceea ce s-a şi întâmplat. În fapt, „angajatorul” urmărea scopul creării unui laborator de droguri, au punctat oamenii legii.

La solicitarea procurorilor, instanţa de judecată i-a condamnat pe ambii la pedeapsa cu închisoarea, cu executare reală. Întrucât aceştia şi-au recunoscut vina pe deplin, termenul pentru care au fost condamnaţi este de cinci ani şi patru luni, care include şi perioada în care au fost în arest.

Mai mult decât atât, pentru recuperarea prejudiciilor generate de către făptaşi, procurorii au solicitat şi obţinut confiscarea de la aceştia a mai multor bunuri, printre care 900.000 ruble ruseşti, peste 160.000 lei moldoveneşti, ceea ce include şi contravaloarea unui autoturism folosit la comiterea infracţiunii, precum şi a autoturismelor Renault Megane, BMW 252D.

„Motivul pentru care au hotărât să comită faptele ilegale era „posibilitatea să câştige bani uşor” fără însă să se gândească la urmări. Aceştia distribuiau câte 10-20 pliculeţe pe zi, fapt pentru care erau remuneraţi cu 150 ruble ruseşti pentru fiecare dintre ele (o rublă echivala cu 0,26 lei la acea vreme).

De asemenea, aceştia beneficiau de remunerare stabilită şi pentru munca de ambalare şi preparare a produselor. Cu toate acestea, făptaşii aveau frecvent restanţe la remunerarea serviciilor prestate, iar dacă refuzau să muncească conform criteriilor, erau retrogradaţi, de exemplu de la gradul de preparator de droguri la cel de curier”, se arată în comunicatul Procuraturii Generale.

Oamenii legii au menţionat că grupul criminal organizat era format din mai mulţi membri, care şi-au promovat afacerea ilegală pe parcursul anului 2018, prin aplicaţii electronice precum Telegram, VIPole, Wire.

Grupul era bine organizat, cu ierarhie internă – preparator, ambalator, curier – fără însă ca membrii să se cunoască între ei şi comunicau doar cu liderul grupării, prin aplicaţii online, iar pe lângă faptul că şi-au instalat laboratoare şi fabricau droguri în Moldova, cu transportarea ilegală din Ucraina a materiei prime, liderul grupării a luat în considerare extinderea afacerii, au adăugat procurorii.

Astfel, în cooperare cu superiorul său internaţional pe această regiune europeană, el a instalat şi utilizat laboratoare în Bucureşti-România şi în Riga-Letonia, se mai arată în comunicat.

Mai mult decât atât, aceştia urmau să transmită 700 de cartele SIM cu numere de telefon din Moldova în Rusia, astfel încât după activarea roaming-ului, să creeze portmonee electronice pentru terminalele tip Qiwi, pentru achitarea drogurilor, iar ulterior acestea urmau să fie distruse, au comunicat oamenii legii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe