Primii paşi spre controlul Internetului. Administraţia Obama lansează proiectul "ID pe Internet"

(photos.com)

Se pare că Administraţia Obama face primi paşi pentru a obţine controlul absolut al internetului - care până acum a fost relativ liber şi deschis cel puţin pentru o parte a Planetei.

Acum câţiva ani, Casa Albă a avut o idee - să creeze un singur ID online, pe care americanii l-ar putea folosi pentru a-şi autentifica identitatea pe mai multe site-uri, începând cu serviciile publice locale.

Conceptul se referea la construirea unui sistem care funcţionează similar cu cel folosit de exemplu la plata online. Ar folosi autentificarea în două etape, să zicem, o combinaţie a unui cip criptat în telefon - de exemplu - un ID biometric şi o întrebare despre numele primei tale pisici, sau ceva asemănător.

Dar, în loc să te autentifici pentru fiecare dintre site-urile agenţiilor federale, ideea era să fie folosit un singur proces de autentificare pentru toate serviciile publice: de la timbre, plata de taxe, la înregistrarea pentru o licenţă de pescuit.

Pentru început, există problema confidenţialităţii. Cum era de aşteptat, Electronic Frontier Foundation a ridicat imediat problema, argumentând că dreptul la exprimare anonimă în domeniul digital este protejat în conformitate cu Primul Amendament. A numit programul "radical", "îngrijorător" şi a subliniat faptul că planul "este o ameninţare fără precedent la viaţa privată şi libertatea de exprimare online".

În conceptul iniţial datele de identitate nu ar fi deţinute de guvern, ci de o organizaţie terţă. Atunci când programul a fost introdus în 2011, bănci, companii de tehnologie sau furnizorii de servicii de telefonie mobilă au fost propuşi pentru a ocupa acest rol, aşa că, teoretic, Google sau Verizon ar putea avea acces total la profilul tău complet, care este comun pentru fiecare site pe care îl vizitezi şi care este înregistrat în program.

Apoi, există riscul dat de faptul că toate informaţiile de securitate vor fi în acelaşi loc, care poate fi vulnerabil. În cazul în care ID-ul cibernetic ajunge pe mâinile unui hacker, el ar avea acces la toate siturile.

Programul este de-abia într-o fază de testare şi vizează doar anumite agenţii guvernamentale de stat (există în prezent planuri de a extinde procesul la alte 10 organizaţii).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Opinii