Print Shop-uri neoficiale livreaza adevarul maselor din China

Zeci de copii din "Nouă Comentarii despre Partidul Comunist", produs de un site de materiale în Shijiazhuang, China, sunt aranjate pe un pat. Acestea vor fi puse în cutiile poştale, în miez de noapte de practicanţii Falun Gong. (The Epoch Times)
Matthew Robertson
12.05.2011

De mai bine de zece ani, milioane de cetateni ai Chinei si-au transformat caminele in niste baze de “propaganda reactionara”, asa cum sunt numite ele de catre autoritatile chineze, sfidand astfel posibilitatea arestarii si torturii lor. Aceste actiuni "reactionare" sunt privite de catre marea masa a populatiei chineze ca niste simple adevaruri despre dreptul la credinta si eliberare de sub persecutie.

Print shop-urile clandestine, intitulate “locuri de facut materiale” de catre operatorii lor, produc pliante, brosuri si CD-ROM-uri cu informatii. Acestea sunt apoi strecurate pe furis pe sub usi sau asezate in cutiile postale de catre practicanti Falun Gong (sau Falun Dafa), care se deplaseaza noaptea cate unul sau cate doi, in orasele si satele din China.

In ciuda raspandirii, puterii de penetrare si duratei campaniei, multi oameni din vest n-au auzit niciodata de ea.

Chen Pokong este un scriitor proeminent si un comentator al comunitatii dizidente chineze de peste ocean. “Punand pliante in cutiile postale ale oamenilor sau dandu-le direct oamenilor, practicantii Falun Gong comunica cu laobaixing in mod direct” afirma el, folosinf cuvantul care descrie ‘oamenii de rand’. “Actiunile lor Partidul Comunist intr-o incurcatura foarte mare. Pur si simplu nu pot fi opriti”.

Ziarul The Epoch Times a reusit sa schiteze aspectul unui astfel de loc de facut materiale intervievand fosti operatori si utilizatori din diferite regiuni ale Chinei; experti care au studiat rezistenta Falun Gong in fata persecutiei; si din studierea numeroaselor materiale disponibile pe saiturile online despre Falun Gong.

De la apel la protest

Levi Browde, directorul executiv al Centrului de Informare al Falun Dafa, o organizatie care monitorizeaza si analizeaza persecutia asupra Falun Gong si rezistenta practicantilor din China, observa ca imediat dupa izbucnirea persecutiei din 1999, aderentii erau prea uluiti de duritatea masurilor regimului comunist pentru a da un raspuns coordonat.

Inainte ei se adunau doar ca sa practice impreuna cele cinci exercitii de meditatie ale Falun Gong si sa studieze invataturile sale spirituale si morale bazate pe principiile adevarului, compasiunii si tolerantei; nu erau pregatiti sa dea piept cu propaganda Partidului Comunist Chinez (PCC) si cu instrumentul domestic al securitatii, mobilizat pentru a le “edadica” credinta.

Abordarea initiala adoptata de catre practicanti a fost cea de cetatean chinez tipic care se supune legii, care crede ca daca guvernul central va intelege situatia, atunci persecutia nu va mai continua. “asa ca multi au apelat la guvern pentru a-l ajuta sa-si confirme propriile legi—aparand si protejand institutiile care exista acolo”, explica Browde.

Situatia a inceput sa ia amploare in 2001, afirma Browde, cand propaganda anti-Falun Gong a devenit mult mai intensa si raspandita—emisiuni televizate care condamnau Falun Gong pe nedrept erau difuzate timp de patru ore zilnic. “Practicantii au simtit ca nevoia de a ‘clarifica adevarul’ devine din ce in ce mai presanta”, afirma el, folosind o sintagma des uzitata de comunitatea Falun Gong pentru a face referire la esenta campaniei acestora.

Asa ca aderentii au inceput sa circule materiale pentru a dezminti propaganda si a educa populatia Chinei. Materialele explicau ce este Falun Gong, faptul ca practica este persecutata (oamenii stiau putine lucruri despre abuzurile drepturilor omului exercitate asupra practicantilor), cat si faptul ca persecutia incalca legea Chinei si drepturile omului.

In 2004, explica Browde, locurile de facut materiale au proliferat si au devenit mai sofisticate si regularizate. Programele software de evitare a cenzurii create de practicantii din afara Chinei erau deja in stadiu avansat la acea vreme, de asemenea.

Scopurile practicantilor se schimbasera de asemenea. In luna noiembriee a anului 2004, ziarul The Epoch Times publica o serie de editoriale intitulate ‘Cele Noua Comentarii despre Partidul Comunist’, o istorie a Partidului care descrie campaniile violente ale acestuia in cei 60 de ani de control al societatii chineze, incluzand-o si cea dusa impotriva Falun Gong. Facand referire la PCC, “Cele Noua Comentarii” indeamna populatia Chinei sa-i vada “natura cu claritate” si sa “abandoneze pentru totdeauna iluziile” despre acesta.

Volumul a devenit punctul central al locurilor de facut materiale la acea vreme. Practicantii, folosindu-se de “Cele Noua Comentarii”, incepeau sa-i incurajeze pe oameni sa isi dea demisia din Partidul Comunist si din organizatiile sale afiliate.

Cat despre anul 2009, saitul principal al Falun Gong, Minghui Net, declara ca erau 200.000 de astfel de locuri in China, cel putin cate unul in fiecare district. Aceasta cifra se bazeaza pe numarul de descarcari de pe internet ale anumitor materiale din partea unor adrese de IP unice.

Schimband mentalitatea

Conform unor interviuri cu unii practicanti Falun Gong care au parasit recent China, in foarte multe din cazuri, prietenii, membrii de familie si colegii practicantilor au trecut de la a fi de acord cu propaganda Partidului impotriva Falun Gong la a deveni deplini suporteri ai practicantilor si la a condama PCC-ul.

Este ceva teribil de important. Aceasta metoda poate sa anuleze indoctrinarea de catre ziarele si televiziunile conduse de catre PCC. Practicantii Falun Gong au facut asta de ani de zile, si din cate cunosc, raspunsul primit este din ce in ce mai bun. (Chen Pokong)

Maria, o practicanta in Prvincia Shandong, si care locuieste acum in Statele Unite, afirma ca in primii ani era ceva normal sa primesti priviri ostile dupa ce ti se refuza pliantul. Dar recent, ea spune ca oamenii care o vedeau sa pune materiale in cutiile postale sau in cosurile de bicileta o intrebau pe ascuns: “Mai aveti vreun CD din acela?”

Chen Pokong vede eforturile practicantilor ca avand o mai mare importanta vis-à-vis de drepturile omului in China. “Afland adevarul despre persecutia Falun Gong, invatand mai multe despre apararea drepturilor omului si drepturile civile, cred ca este ceva ce poate trezi populatia Chinei”, afirma el. “Este o educare generala a lor asupra acestor probleme”, adauga el.

“Este ceva teribil de important. Aceasta metoda poate sa anuleze indoctrinarea de catre ziarele si televiziunile conduse de catre PCC. Practicantii Falun Gong au facut asta de ani de zile, si din cate cunosc, raspunsul primit este din ce in ce mai bun”, afirma Chen.

Wang Jia, o femeie de 54 de ani din Changchun, Provincia Jilin, care a venit anul trecut in Canada, a condus un asemenea print shop in casa ei intre anii 2005 si 2010. Ea spune ca 90 la suta din prietenii sai au venit la ea acasa pentru a schimba pareri cu privire la Falun Gong si Partidul Comunist in urma eforturilor depuse de ea. Nu stie cati altii au citit materialele pe care le-a produs si cati si-au schimbat parerea.

Jiang Ning, 58 de ani din Provincia Shandong, care locuieste acum in Canada, spune ca obisnuia sa petreaca vreo 5-6 ore pe zi pentru a produce materialele. Ea spune ca parerile oamenilor despre Falun Gong s-au schimbat foarte mult de-alungul anilor.

Metodele de distributie variaza foarte mult: de la frecventarea fiecarei cutii postale si cos de bicicleta din fiecare cladire de apartamente, pana la cadrele de nivel inalt ale Partidului, oficiali pensionati, sau alti oameni cheie. Alti practicanti au platit servicii de curierat pentru a livra CD-uri cu Falun Gong catre oficiali de top, garantand astfel ca vor ajunge la destinatie.

Operatiuni riscante

Pericolul se ascunde la fiecare actiune a unui loc de facut materiale: de la cumpararea materialelor si imprimantelor, transportarea lor la locul cu pricina, furnizarea materialelor in mainile distribuitorilor, ascunderea identitatii personalului de lucru.

Cei care conduc aceste locuri de facut materiale nu vorbesc niciodata in mod direct despre activitatile lor. “Ti-am cumparat o bobina noua de bumbac”, ar spune Wang unui prieten atunci cand livreaza noile conferinte ale maestrului Li Hongzhi, fondatorul Falun Gong. Cand termina cu succes distributia DVD-urilor si pliantelor, codul este “Astazi a fost bine, am vandut toti cei 20 de creveti!” Cumpararea unei “perechi de pantaloni” a devenit si ea o parte din jargon.

Este foarte comun in China sa oferi cuiva o cutie cu mancare, iar practicantii folosesc adesea asemenea cutii pentru a-si pasa hartie, brosuri sau pliante despre persecutie.

Aderentii care sunt prinsi sunt adesea tratati cu o brutalitate extrema. Liu Lihua este o profesoara iesita la pensie in orasul Yantai, provincia Shandong. Ea a fost arestata pe 19 mai, 2009, deoarece distribuia materiale informative despre persecutia Falun Gong. A fost eliberata pe 30 septembrie, dar a murit pe 28 ianuarie, 2010 din cauza abuzurilor suferite pe perioada detentiei, conform declaratiilor Centrului de Informare al Falun Dafa.

Maria a explicat care este motivul pentru care practicantii organizeaza aceste locuri de facut materiale. “A fi capabil de a te manifesta liber este dreptul cel mai de baza al omului. Noi nu avem dreptul sa mai spunem nimic de la inceperea persecutiei”, afirma ea. Sanatatea multor practicanti era foarte precara inainte si au simtit ca in urma practicii si-au revenit, pentru ei este ca si cum Falun Gong le-a salvat viata. Acestia isi vor apara credinta in mod natural atunci cand aceasta le este atacata, adauga ea.

Locurile de facut materiale au prin radacini in China si nu vor pleca nicaieri, spun cei intervievati. “Nu conteaza cat de multi bani vor cheltui, nu vor putea niciodata sa opreasca asta”, afirma Chen Pokong, referindu-se la eforturile PCC de a-i strivi. Numarul enorm de print shop-uri ar trebui sa faca Partidul sa “regandeasca consecintele” deciziei din 1999 de a persecuta Falun Gong, spune el.

“Falun Gong a devenit acum inamicul numarul unu al PCC. Aceste locuri de productie a materialelor arata puterea practicantilor Falun Gong in interiorul Chinei, ele inspaimanta PCC-ul, iar Partidul regreta probabil acum foarte tare decizia facuta”, adauga Chen.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor