Proaspătul lider al Noii Democraţii elene promite o abordare bazată pe “bun simţ”

La un an după ce a pierdut puterea în Grecia, partidul Noua Democraţie l-a ales pe Kyriakos Mitsotakis în funcţia de lider.
Kyriakos Mitsotakis
Kyriakos Mitsotakis (Captură Foto)
Andrei Popescu
11.01.2016

Partidul conservator din Grecia Noua Democraţie are un nou lider. Kyriakos Mitsotakis promite o abordare a “bunului simţ” în ceea ce priveşte politica, urmărind să aducă partidul în atenţia grecilor şi să construiască “un mare guvern de centru-dreapta”.

“Avem un scop. Acela de a susţine toate forţele care se opun populismului unui guvern incompetent”, a declarat Kyriakos susţinătorilor duminică noaptea, făcând referire la guvernul de stânga Syriza condus de premierul Alexis Tsipras.

Fiu al fostului premier Konstantinos Mitsotakis, Kyriakos are un rezumat impresionant. A studiat la Universitatea Harvard, înainte să lucreze ca analist în economie la Chase Manhattan Group. Kyriakos a fost ales pentru prima dată în Parlament în 2004, arată International Business Times.

Alegerea lui Kyriakos are loc după demisia liderului Noii Democraţii, Antonis Samaras în iulie 2015 după pierderea alegerilor. Liderul interimar Vangelis Meimarakis, care a condus partidul în altă perioadă de insuccese în alegerile generale din septembrie 2015, a fost candidatul favorit în cursa pentru conducerea partidului, după ce acesta şi-a asigurat un avans de 11,3% faţă de Kyriakos în prima rundă de votare. Dar, în runda finală de duminică, Kyriakos a reuşit să aibă un avans de 2% în faţa lui Meimarakis, obţinând 70% dintre voturi. Luni va fi publicat rezultatul final.

Anul 2015 nu a fost un an bun pentru Noua Democraţie. În cadrul alegerilor din ianuarie, partidul a câştigat doar 76 de locuri şi şi-a pierdut poziţia de partid de guvernământ. Partidul de stânga Syriza, ales pe baza unei promisiuni că se va opune măsurilor de austeritate impuse de creditorii internaţionali şi care au fost acceptate de către guvernele anterioare, a preluat pentru prima dată puterea în acele alegeri. Ulterior, şi acest partid a cedat presiunilor şi a bătut palma cu creditorii.

Un licăr de speranţă pentru tabăra de dreapta a apărut când liderul Syriza, Alexis Tsipras, a demisionat din funcţia de premier în august 2015, declanşând noi alegeri. Sondajele au arătat că Syriza şi Noua Democraţie au mers cot la cot, dar rezultatul final a prezentat o diferneţă de 7% în favoarea partidului lui Tsipras.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor