Procurorii au extins urmărirea penală în cazul lui Piedone

Fostul primar al sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, proaspăt retras din politică în urma inculpării sale în dosarul Colectiv, a mai primit o veste proastă.
Primarul sectorului 4, Cristian Popescu-Piedone
Primarul sectorului 4, Cristian Popescu-Piedone (wikipedia.org)

Procurorii DNA au dispus extinderea şi efectuarea în continuare a urmăririi penale şi punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de Piedone, pentru fals intelectual şi abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, potrivit unui comunicat remis miercuri de agenţia anticorupţie.

Măsura extinderii cercetării au luat-o procurorii şi faţă de Aurelia Iofciu, şef Serviciu autorizări comerciale din Primăria sectorului 4, şi faţă de Sandra-Ramona Moţoc funcţionar în cadrul aceluiaşi serviciu, la data faptelor, pentru complicitate.

Noile acuzaţii ale procurorilor nu au legătură cu cele care ar fi dus la producerea tragediei din Colectiv.

"În perioada 12 noiembrie 2014 — 30 ianuarie 2015, Piedone şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu, cu încălcarea dispoziţiilor legale privind apărarea împotriva incendiilor, prin aceea că a emis un acord şi o autorizaţie de funcţionare necesare desfăşurării activităţii de către o societate comercială (alta decât SC Colectiv Club SRL)", se arată în comunicatul citat.

Procurorii susţin că, pentru a autoriza funcţionarea acestei societăţi, Piedone a emis documentele administrative (acordul şi autorizaţia de funcţionare), prin atestarea unor împrejurări necorespunzătoare adevărului în sensul că firma respectivă îndeplinea cerinţele legale necesare avizării.

"Inculpatele Iofciu şi Moţoc l-au sprijinit pe primarul sectorului 4 în emiterea celor două acte administrative, cu încălcarea dispoziţiilor legale şi prin atestarea unor împrejurări necorespunzătoare adevărului, în sensul că cea din urmă le-a întocmit, iar prima menţionată le-a avizat", arată procurorii.

Dosarul Colectiv

În dosarul Colectiv, fostul primar este acuzat de abuz în serviciu şi fals intelectual în legătură cu autorizarea Clubului Colectiv, fiind, de altfel, arestat preventiv pentru o scurtă perioadă de timp.

Procurorii DNA susţin că, pentru a autoriza funcţionarea punctului de lucru SC Colectiv Club, Piedone a emis cele două acte administrative, respectiv acordul de funcţionare şi autorizaţia de funcţionare, prin atestarea unor împrejurări necorespunzătoare adevărului, în sensul că SC Colectiv Club îndeplinea cerinţele legale necesare avizării.

În propunerea de arestare preventivă a fostului edil procurorii au reamintit că acesta a activat şi în domeniul alimentaţiei publice, "aşa încât rezultă un tablou complet al indolenţei sale în aprecierea că acordarea de autorizaţii se rezumă la declaraţii pe proprie răspundere."

Recent, Piedone a fost eliberat din arestul preventiv, magistraţii susţinând că "prerogativele principale privind apărarea împotriva incendiului aparţin Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă. Art. 14. lit. f) din Legea nr. 307/2006 prevede că primarul 'dispune verificarea îndeplinirii măsurilor stabilite prin avizele, autorizaţiile şi acordurile pe care le emite'. Or, primarul nu emite autorizaţia de prevenire şi stingere a incendiilor, aşadar nu intră în atribuţiile sale să verifice dacă agentul economic îndeplineşte măsurile stabilite printr-o astfel de autorizaţie."


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne