Produse şi alimente modificate genetic

Beneficiile consumului de porumb fiert
Beneficiile consumului de porumb fiert (Facebook)

Produsele modificate genetic şi ingredientele alimentare infiltrate în alimentaţia zilnică au afectat în mare măsură organismul omului. În timp ce companiile care distribuie şi folosesc aceste produse argumentează că „sunt sigure”, numerose studii demonstrează că plantele modificate genetic aduc prejudicii sănătăţii omului, distrug ecosistemele, cauzează mari pierderi financiare multor fermieri şi pot transfera gene de la un organism la altul, putând să se transmită aleatoriu în orice formă de viaţă din mediul înconjurător cu consecinţe devastatoare.

Astfel, cercetătorii avertizează că pot apare sterlitate, alergii, mortalitate infantilă, deformări de organe, boli infantile şi cancer. Aşadar, pentru sănătatea organismului nostru, ar fi bine să evităm toate aceste mâncăruri şi ingrediente, modificate genetic.

Potrivit Departamentului de Agricultură a SUA, primele trei culturi modificate genetic sunt soia, porumbul şi bumbacul. Procentual, în ultimii 12 ani, terenurile plantate cu produse modificate genetic a crescut la peste 80% pentru fiecare din cele trei produse enumerate mai sus.

Începând cu 2009, 93% din boabele de soia, 93% din bumbac, 80% din porumb, aproximativ 62% din rapiţă şi 95% din sfecla de zahăr cultivate sunt modificate genetic.

Pentru mai mult detalii citiţi aici.

În SUA, plantele modificate genetic se cultivă pentru comercializare de la mijlocul anilor '90, fără teste independente care să constate potenţialele efecte asupra sănătăţii publice, a siguranţei alimentare, a mediului sau asupra traiului agricultorilor şi economiilor din comunităţile rurale.

S-a estimat că în jur de 70% din alimentele procesate de pe rafturile magazinelor americane – de la sucuri la supe, biscuiţi şi condimente – conţin ingrediente modificate genetic. Cu toate acestea, alimentele care conţin ingrediente modificate genetic nu sunt etichetate. În prezent există mai multe iniţative în diverse ţări pentru etichetarea acestor produse.

Porumbul: este cultura cea mai importantă fiind modificată genetic aproape în totalitate. Aproximativ 90 % din porumbul produs în SUA este modificat genetic, dar cea mai mare parte din producţie nu ajunge direct către consumul uman. În plus faţă de faptul că este adăugat la un număr imens de alimente procesate, porumbul modificat genetic este o materie primă pentru furajele animalelor.

Porumbul şi amidonul din porumb se regăsesc în multe alimente. Astfel, amidonul se foloseşte pentru a face crocante ingredientele prăjite în ulei şi în sosuri sau creme. De asemenea, siropul de porumb cu fructoză ar putea conţine ingredienţi din porumb modificat genetic. La fel şi unele tipuri de îngheţată care pot conţine sirop de porumb cu fructoză, amidon de porumb, etc.

Soia: Soia este o materie primă pentru alimentele procesate şi poate fi întâlnită sub denumiri diferite, printre care uleiuri hidrogenate, emulsificatori, tocoferol (un supliment de vitamina E) şi proteine.

Lecitina, un produs derivat din soia, poate fi contaminată cu gene transgenice folosite în multe procese alimentare.

Uleiul de rapiţă: Aproximativ 90% din culturile de rapiţă sunt modificate genetic, pentru a rezista la erbicidul glifosat. Uleiul de rapiţă este folosit la gătit, la fabricarea margarinei (care oricum nu este un aliment sănătos) dar şi în crearea biocombustibililor. Acelaşi lucru este valabil şi pentru seminţele de in şi uleiul din seminţe de in.

Uleiul vegetal: majoritatea amestecurilor de uleiuri vegetale sunt derivate din porumb, bumbac, rapiţă, soia toate modificate genetic.

Lucerna: Agricultorii îşi hrănesc vacile de lapte cu lucernă, care este a patra cea mai mare cultură crescută pe terenurile agricole, după porumb, soia şi grâu (deşi pe piaţă nu există grâu modificat genetic). O putem consuma fără să ştim, în carne de vacă şi alte produse.

Vitamine sintetice, suplimentele nutritive: sunt de obicei făcute cu ingrediente modificate genetic. De preferat să le alegeţi pe cele ce conţin nutrienţi naturali sau ingredienţi organici.

Sfecla de zahăr: Mai mult de jumătate din zahărul de pe piaţă, 54%, provine din sfeclă de zahăr. Sfecla de zahăr modificată genetic reprezintă 90% din recolte.

Dovlecei: dovleceii au fost modificaţi genetic pentru a fi rezistenţi la viruşi. Dovleceii modificati genetic contin o proteină toxică ce ii face mai rezistenti la insecte. Un insecticid folosit pentru culturile de dovlecei a fost descoperit recent in sângele uman, inclusiv in cel al femeilor insarcinate şi al fetuşilor.

Aspartamul este un îndulcitor artificial folosit în loc de zahăr. Aspartam este o neurotoxină compusă din fenilamină şi metal ce provin din substanţe modificate genetic.

Laptele praf: Conţine, printre alte chimicale, lecitina din soia, o substanţă artificială produsă din plante manipulate genetic.

Laptele: Hormonii de creştere se injectează bovinelor pentru a creşte producţia de lapte.

Să fim aşadar atenţi la alimentele pe care le consumăm pentru că organismul nostru nu ar putea suporta mult dezechilibrele generate de ingerarea acestor produse. Sănătatea noastră şi a copiilor noştri trebuie pusă pe primul plan printr-o viaţă echilibrată cu mâncare sănătoasă.

Odată începute, dezastrele ecologice şi umane nu mai pot fi apoi oprite uşor.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.