Profesor român, în iadul puşcăriilor chineze, greu de adus acasă. Regimul de la Beijing invocă pandemia

(fundatia-doinacornea.ro)

Acuzat că în schimbul a 80 de dolari, ar fi ajutat o reţea infracţională să înşele statul chinez, profesorul clujean Marius Balo a fost închis din 2014 în China, în condiţii greu de imaginat: "Am trecut prin torturi şi umilinţe de care mă doare să îmi amintesc", spunea clujeanul într-un mesaj trimis acasă.

În ianuarie 2020, după ani în care Balo a suferit în puşcăriile unui stat pentru care drepturile omului sunt o glumă sinistră, România a obţinut acordul oficial al statului chinez pentru transfer, însă transferul nu a mai avut loc.

În noiembrie 2020, Epoch Times a ridicat problema transferului profesorului clujean în cadrul unei conferinţe de presă la Cotroceni, iar preşedintele Iohannis a transmis, ulterior, că aducerea lui Marius Balo în ţară nu a fost posibilă deoarece comisia penitenciarului din China, unde este închis acesta, nu s-a mai întrunit pentru a stabili perioada de transfer în care românul poate fi preluat pentru a fi adus acasă.

Deci, practic, potrivit răspunsului Administraţiei Prezidenţiale, China şi-a dat acordul de formă, dar apoi n-a mai făcut paşii necesari pentru ca Balo să poată fi efectiv preluat. Şeful statului mai transmitea că România va continua demersurile pentru aducerea clujeanului în ţară. Mai multe informaţii puteţi accesa aici.

Având în vedere că de la răspunsul Administraţiei Prezidenţiale s-au scurs câteva luni, la finele lui martie 2021, redacţia noastră s-a interesat din nou, de data aceasta la MAE şi Ministerul Justiţiei despre demersurile pentru aducerea lui Balo în ţară. Ambele ministere au transmis că fac demersuri. Din răspunsul MAE reiese însă că partea chineză invocă pandemia pentru nefinalizarea procedurilor de transfer.

Redăm mai jos răspunsurile MAE şi MJ. Ulterior primirii răspunsurilor de la cele două ministere, redacţia noastră a contactat şi Poliţia Română, cea care se va ocupa efectiv de aducerea lui Balo în ţară. Vom reveni cu răspunsul Poliţiei când ne va parveni.

Răspunsul MAE:

Ministerul Afacerilor Externe subliniază că informaţii cu privire la stadiul şi implementarea efectivă a procedurii de transfer pot fi obţinute de la Ministerul Afacerilor Interne, respectiv de la Ministerul Justiţiei, autorităţi cu atribuţii de fond în acest caz.

Ministerul Afacerilor Externe precizează totodată că Ambasada României la Beijing şi Consulatul General al României la Shanghai au menţinut şi menţin în continuare cazul în atenţie şi continuă dialogul cu autorităţile din Republica Populară Chineză pentru acordarea asistenţei consulare, conform competenţelor legale şi cu stricta respectare a măsurilor adoptate în contextul pandemiei de COVID-19.

MAE precizează, de asemenea, că, potrivit informaţiilor comunicate de către autorităţile chineze reprezentanţilor Ambasadei României la Beijing, procedura de transfer pentru executarea pedepsei în România în cazul de faţă nu poate fi finalizată la acest moment, având în vedere restricţiile de călătorie şi măsurile impuse de autorităţile chineze pentru prevenirea efectelor pandemiei de COVID-19.

Totodată, în contextul demersurilor constante de asigurare a asistenţei consulare, cel mai recent dialog al misiunii diplomatice cu cetăţeanul român a avut loc, telefonic, la data de 25 februarie a.c., persoana în cauză fiind informată cu privire la impedimentele care fac imposibil transferul la acest moment.

Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul Ambasadei României la Beijing şi al Consulatului General al României la Shanghai, menţine legătura cu autorităţile centrale şi locale din Republica Populară Chineză, precum şi cu autorităţile române abilitate, în vederea identificării unei soluţii pentru deplasarea echipei de transfer din România", a transmis MAE ca răspuns la solicitarea Epoch Times.

Răspunsul Ministerului Justiţiei:

Reamintim că profesorul Marius Balo a ajuns în China în 2010, în calitate de expert în cadrul Grupului de Tehnologie şi Educaţie New Oriental din Beijing, iar problemele sale au început în 2014, când a fost arestat pentru o presupusă infracţiune de fraudă contractuală.

Mai exact, Balo a fost acuzat că, în schimbul a 80 de dolari, ar fi ajutat o reţea infracţională să înşele statul chinez cu aproximativ 2 milioane de yuani (aproximativ 260.000 de euro). Într-o scrisoare trimisă de Balo în România, în urmă cu peste un an şi jumătate, publicată în ziarul Monitorul de Cluj, profesorul a susţinut că a petrecut următorii ani în închisoare, în condiţii de supra-aglomerare, fără apă caldă sau căldură, fără contact cu vorbitori de română sau engleză. De asemenea, în câteva rânduri a fost legat şi dus la interogatorii şi a fost forţat să muncească peste 12 ore pe zi pentru a-şi asigura dreptul la mâncare. Cazul a fost preluat de o echipă de avocaţi din Cluj şi, după lungi demersuri, Curtea de Apel Cluj a recunoscut, în octombrie 2019, pedeapsa primită de profesor în China şi a decis că sunt îndeplinite toate condiţiile legale pentru ca acesta să fie transferat într-o închisoare din România pentru a-şi executa pedeapsa.

După ce în ianuarie 2020, autorităţile chineze au transmis că îşi dau acceptul pentru transferul lui Balo, în spaţiul public a apărut informaţia că la nivel de MAI, care trebuia să trimită o escortă să îl aducă, a apărut un blocaj pe motiv că cei doi poliţişti care ar fi ajuns acolo ar fi trebuit să stea în carantină 14 zile şi să facă şi test Covid care să fie negativ, pe cheltuiala lor, adică a MAI. MAI a infirmat informaţia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne