Profitul înaintea nutriţiei: Partea întunecată a afacerii cateringului pentru mese şcolare în Germania

(photos.com)
Epoch Times România
10.10.2012

Recenta izbucnire a unui focar de norovirus, care a afectat 11.000 de elevi din estul Germaniei, ilustrează starea deplorabilă a meselor şcolare, o problemă pe care nimeni nu pare dispus să o soluţioneze, potrivit Der Spiegel.

''Am prevăzut deja cu mult timp în urmă că un episod similar va avea loc, deoarece întregul sistem este perturbat, de la început până la sfârşit', a afirmat Michael Polster, şeful DNSV, o asociaţie care pledează pentru mese şcolare mai sănătoase în Germania. 'Cererea în creştere rapidă se confruntă cu o presiune a costurilor masivă şi cu o birocraţie absurdă într-o zonă cu totul ieşită de sub incidenţa legii', a precizat el.

Un demers al guvernului german din ultimii ani pentru a determina o extindere a numărului de şcoli cu program prelungit a generat o creştere explozivă a afacerii cateringului şcolar. Germania are 11 milioane de elevi care frecventează 45.000 de şcoli iar numărul celor care primesc masa este în creştere. Ca urmare, afacerea de catering şcolar devine tot mai competitivă, crescând cu o rată anuală de 5%. Deja astăzi, cele cinci companii de catering şcolar cele mai mari generează venituri combinate de aproximativ 160 de milioane de euro (208 milioane dolari), în ţară.

Cea mai mare dintre acestea este compania franceză Sodexo. Săptămâna trecută, compania şi produsele sale au căzut sub suspiciunea de a fi, cel puţin parţial, responsabile pentru focarul din estul Germaniei, deoarece multe dintre unităţile afectate au fost aprovizionate de la bucătăriile sale. Compania oferă o gamă extrem de largă de servicii, de la îngrijire medicală la curăţenie şi catering. Vânzările globale sunt estimate la 18 miliarde de euro, iar cei 391.000 de angajaţi fac ca ea să fie unul dintre cei 25 cei mai mari angajatori din lume. Familia fondatorului companiei, Pierre Bellon, este considerată a fi cea mai bogată din Franţa.

După reunificarea Germaniei, în 1990, Sodexo a facut investiţii semnificative în operaţiunile din Germania. Compania a preluat un număr de autoserviri din landuri din fosta RDG, inclusiv unul din oraşul Halle situat chiar lângă o fostă fabrică de vopsele şi lacuri. Până astăzi, plastifianţii sunt stocaţi în rezervoare uriaşe în curtea aflată lângă bucătărie, care este înconjurată de curse pentru şobolani. Indicatoare avertizează cu privire la pericolele pentru sănătatea reproductivă.

Compania franceză a devenit rapid lider al sectorului, cu preţuri mici de 1,55 euro (2 dolari ) masa şi mulţi angajaţi au salarii de dumping, potrivit sindicatului NGG. Astăzi, 65 de bucătării Sodexo furnizează 200.000 de mese pe zi în întreaga Germanie.

Analiza lanţului de aprovizionare a arătat că Sodexo şi cel puţin alte două companii de catering au furnizat căpşuni congelate din China. Este vorba de 44 de tone metrice de fructe care au fost importate în Germania prin portul Hamburg. Conform constatărilor unui grup de lucru format din oficiali ai landului şi locali, 'cel puţin 10' dintre bucătăriile Sodexo din estul Germaniei au procesat şi nu au încălzit suficient căpşunile congelate. Sodexo a apreciat că este vorba de un 'caz izolat regretabil'. În plus faţă de angajamentul de a ameliora controlul calităţii şi a lua şi alte măsuri preventive, compania a declarat că ''va acorda compensaţii celor afectaţi pentru neplăcerile survenite''.

Deşi sursa epidemiei a fost descoperită, problema fundamentală a sectorului rămâne lipsa dorinţei de a plăti suficient pentru mâncare bună. Horst de Haan, şeful operaţiunilor Sodexo în Germania, se plânge de 'presiunea enormă a preţurilor'. 'Normele de licitaţie cer ca o agenţie să accepte cel mai mic preţ', spune el. De Hann recunoaşte că compania sa prezintă de obicei cea mai mica ofertă. El mai spune că, în special în estul Germaniei, companiile 's-au adaptat la situaţia socială de timpuriu''.

Acest lucru nu a împiedicat compania să se alăture altor companii de catering mari, în luna mai, în acţiunea de boicotare a ofertelor pentru prânzuri şcolare în Friedrichshain-Kreuzberg din Berlin. Furnizorii nu s-au considerat capabili să gătească la preţurile mici oferite de guvernul oraşului-stat Berlin, oficialii decizând că nu vor plăti mai mult de 2,10 euro pentru prânzurile şcolare. Experta Ulrike Arens-Azevedo a afirmat de mult timp că 'nu se poate găti mâncare sănătoasă pe termen lung la preţuri atât de mici'. Profesorul nutriţionist de la Universitatea din Hamburg de Ştiinţe Aplicate a studiat şi criticat structura costurilor meselor şcolare ani de zile. Ea a cerut cel puţin 3 euro pe masă.

Societatea Germană de Nutriţie (DGE) a elaborat deja standarde de calitate, dar ele au rămas neaplicate în cea mai mare parte. În prezent, numai 29 de instituţii de învăţământ din întreaga Germanie au fost certificate ca îndeplinind standardele DGE. Ministrul justiţiei şi pentru protecţia consumatorilor din Berlin a subliniat că landurile ar trebui să decidă astfel de standarde, iar acestea arată spre visteria lor goală şi transferă responsabilitatea municipalităţilor sau chiar şcolilor.

Această situaţie a condus la consecinţe absurde: elevii din oraşe bogate, cum ar fi Konstanz, în sud-vestul landului Baden-Württemberg, primesc prânzuri şcolare subvenţionate, care costă aproximativ 4,50 euro fiecare, folosesc ingrediente din regiune şi sunt 40% ecologice, în timp ce în oraşul Gera din estul landului Turingia, mesele nu pot costa mai mult de 2,30 euro.

'Prin mese la un nivel culinar atât de scăzut, consolidăm un gust pentru alimente industriale', spune experta Sarah Wiener. 'Nu ar trebui să acordăm prioritate maximizării profitului unui sector în detrimentul bunăstării copiilor noştri', adaugă ea.

Chiar şi companiile de catering primesc doar o fracţiune din costul meselor la preţ redus. În plus faţă de plata TVA-ului de 19% trebuie să asigure energia, transportul şi cheltuielile de personal. 'Poate că doar 50 de cenţi din cei 2 euro sunt lăsaţi firmei de catering pentru a plăti ingredientele', spune Michael Polster, şeful asociaţiei DNSV.

Cu toate acestea, mulţi părinţi nu par să acorde atenţie acestor deficienţe sau nutriţiei copiilor lor. De exemplu, o treime dintre elevii cu vârsta între 11-15 de ani merg la şcoală fără să fi mâncat micul dejun.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor