Profitul net al BVB, înjumătăţit la 4,24 de milioane lei, în primul semestru

(photos.com)
Epoch Times România
12.08.2013

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a realizat în primul semestru al acestui an un profit net de 4,24 de milioane de lei, mai mic cu 45% faţă de rezultatul înregistrat în prima parte a anului trecut (7,64 de milioane lei), potrivit raportului financiar publicat luni.

Profitul net de pe cel de-al doilea trimestru al anului a fost de 2,7 milioane de lei, mai mare cu 76,4% faţă de profitul net din primul trimestru, care s-a ridicat la 1,53 de milioane de lei.

În ceea ce priveşte profitul operaţional înregistrat pe trimestrul II, de 1,89 de milioane de lei, acesta a fost semnificativ îmbunătăţit faţă de primele trei luni ale anului, în creştere cu 184,6% faţă de trimestrul precedent. Potrivit raportului, oferta secundară de vânzare a 15% din Transgaz şi plasamentul privat de acţiuni OMV Petrom derulat de Fondul Proprietatea au avut o contribuţie importantă în creşterea veniturilor din tranzacţionare. Faţă de trimestrul II din 2012, profitul operaţional înregistrat în trimestrul II al acestui an a crescut cu 9,5%.

Cifra de afaceri realizată în trimestrul II al anului în curs s-a situat la un nivel de 4,84 de milioane de lei, în creştere cu 19,4% faţă de trimestrul I, când a fost de 4,06 milioane de lei. Însă pe primele şase luni ale anului afacerile nete s-au ridicat la 8,9 milioane de lei, în scădere cu 10,6% faţă de afacerile din primele şase luni ale anului trecut, de 9,95 de milioane de lei.

„Deşi toate estimările arătau că România va avea una dintre cele mai mari rate de creştere economică din Uniunea Europeană (cea mai bună performanţă după ţările baltice), statutul de piaţă de frontieră şi riscurile asociate, precum şi neîncrederea investitorilor în potenţialul pieţei, având în vedere impredictibilitatea listărilor companiilor de stat, au făcut ca evoluţia pieţei de capital locale să se decupleze de pieţele internaţionale care de la începutul anului au atins maxime succesive, reuşind să depăşească şi nivelurile record înregistrate înainte de izbucnirea crizei”, se arată în raport.

Dividendele nete achitate în trimestrul II al acestui an de BVB către acţionari s-au cifrat la 5,84 de milioane de lei.

Cheltuielile operaţionale înregistrate în trimestrul al doilea al anului 2013 s-au situat la un nivel de aproximativ 3 milioane de lei, în scădere faţă de trimestrul precedent, dar şi faţă de perioada similară a anului 2012, fiind influenţate de finalizarea în favoarea BVB a litigiului privind dreptul de proprietate asupra terenului din Bd. Mareşal Averescu, eveniment care a determinat reversarea provizionului constituit în anii anteriori, în valoare de 1,02 milioane lei şi implicit cheltuieli operaţionale mai reduse. Reversarea provizionului a compensat creşteri ale altor categorii de cheltuieli, unele cauzate de evenimente nonrecurente (înregistrarea cheltuielilor cu asistenţa juridică pentru acest litigiu), se arată în raportul BVB.

La sfârşitul lunii iunie, activele totale ale BVB erau în valoare de 99,28 de milioane de lei, cu 1,3% peste nivelul de la sfârşitul anului 2012, din care active imobilizate – 32,57 milioane de lei şi active circulante – 66,62 de milioane de lei.

Legat de impactul listării Nuclearelectrica şi Romgaz în rezultatele BVB în a doua parte a anului, oficialii bursei spun că „ofertele publice anunţate pentru a doua jumătate a anului vor conduce la creşterea veniturilor operaţionale ale BVB, atât prin comisioanele încasate ca urmare a derulării acestor operaţiuni prin bursă, cât şi ca urmare a revitalizării tranzacţiilor în urma tranzacţionării noilor acţiuni şi a rebalansării portofoliilor investitorilor”.

Bursa de Valori Bucureşti a fost înfiinţată în 1995. BVB a fost constituită ca instituţie de interes public, non-profit, iar în 2005 a devenit societate pe acţiuni. Acţiunile emise de BVB au fost admise la tranzacţionare pe piaţa reglementată la vedere a bursei în data de 8 iunie 2010. Obiectul de activitate al companiei este administrarea pieţelor financiare. BVB este principalul operator de piaţă din România şi este o bursă de talie medie în regiune.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor