Programul nuclear iranian: Poziţia Franţei, criticată în reţelele de socializare iraniene

Poziţia fermă a Franţei pe marginea programului nuclear iranian a fost intens comentată şi criticată în reţelele de socializare iraniene, de oameni politici sau de simpli cetăţeni. Unele comentarii s-au focalizat pe originile evreieşti ale ministrului de externe francez, constată Courrier International.

Milioane de iranieni, inclusiv din diaspora şi chiar persoane din întreaga lume preocupate de procesul de pace, au vegheat până târziu în noaptea din 9 spre 10 noiembrie, în aşteptarea unei soluţii pentru una dintre problemele internaţionale cele mai spinoase ale ultimilor ani: programul nuclear iranian.

Ultima serie din negocierile-maraton dintre Iran şi ceea ce este denumit Grupul 5+1 (membrii permanenţi ai Consiliului de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite plus Germania) s-a finalizat duminică, 10 noiembrie, la Geneva, fără un rezultat concret.

Însă ministrul afacerilor externe al Iranului, Mohammad Javad Zarif, era în continuare optimist, plin de speranţă, în pofida orelor de negocieri intensive. În acelaşi timp, mass-media informau că celor două părţi le-a fost cu atât mai greu să ajungă la un acord în condiţiile în care Franţa a ridicat obstacole. Aceste informaţii au provocat un val de furie în blogosferă, îndreptat în special împotriva ministrului de externe al Franţei, Laurent Fabius, chiar dacă ulterior Zarif a declarat că Franţa a avut un rol constructiv.

Mohammad-Ali Abtahi, fost vicepreşedinte pe vremea preşedinţiei lui Mohammad Khatami, a scris pe adresa sa de Facebook: "Astăzi, singurul lucru care lipseşte din concertul de osanale înălţate de presa israeliană şi de publicaţiile iraniene conservatoare (care se opun unui acord) este un poster în culori al preşedintelui (francez) Hollande".

Sadegh Kharazi, fost ambasador al Iranului în Franţa şi la ONU a notat la rândul lui pe Facebook: 'Fabius are origini evreieşti şi este un membru extrem de activ în plan politic al acestei comunităţi. În mod fundamental, nu există diferenţe între el şi ministrul afacerilor externe al Israelului. Însă, Fabius este susţinut de trei grupuri specifice: sioniştii, francmasonii şi gay-ii, aceştia din urmă fiind influenţi în viaţa politică franceză. Fabius va fi foarte contestat. În final, el va trebui să părăsească guvernul', prognozează Kharazi.

Pe unele pagini de Facebook se poate citi: "Ca să vezi, francezii s-au trezit! Mai bine, duceţi-vă şi vindeţi baghetele noastre!". Această postare se bucură de mare succes. Un alt comentator scrie: "Ce să aştepţi de la o ţară ale cărei exporturi principale sunt sărutul fraţuzesc şi vinul?". Unele ironii amintesc de vremurile în care "French fries" au devenit "Freedom fries" în SUA, atunci când francezii au refuzat să se lanseze în aventura irakiană.

Între altele, iranienii au început să-şi multiplice comentariile pe pagina de Facebook a lui Laurent Fabius, în principal în persană. Unele conţin insulte rasiste şi atacuri personale, astfel că a fost necesar ca uneori moderatorii site-ului să intervină prin atenţionări. Comentariile luau în derâdere numărul de prieteni ai paginii de Facebook a ministrului francez (circa 6.000), comparativ cu pagina ministrului de externe iranian Mohammad Javad Zarif (600.000 de fani).

Unii comentatori iranieni au mers şi mai departe, evocând rolul lui Fabius în afacerea cu sângele contaminat şi afirmând că iranieni bolnavi de hemofilie au contractat SIDA după ce au fost supuşi unor transfuzii cu produse sanguine infectate. De asemenea, o publicaţie iraniană a acuzat constructorul de maşini francez Peugeot că ar fi orchestrat o fraudă pe marginea contractelor din Iran.

O revistă economică iraniană a făcut apel la o anchetă mai aprofundată cu privire la cauzele poziţiei franceze, amintind că, dintre cele şase mari puteri participante la negocieri, Franţa a fost ţara care a înregistrat cele mai mari pierderi în urma sancţiunilor împotriva Iranului (din cauza retragerii din Iran a societăţilor sale petroliere, auto şi aeronautice). Publicaţia mai nota că schimburile şi contactele dintre Zarif şi Fabius, cu câteva zile înainte de ultima serie de negocieri ale grupului 5+1, lasă vie speranţa că Franţa nu va zădărnici negocierile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe