Proiect afgan de polenizare cu albine: Un soldat român le-a dat colegilor americani lecţii de apicultură intensivă

Albine langa stup, racorindu-se cu ajutorul aripilor
Albine langa stup, racorindu-se cu ajutorul aripilor (Bjorn Appel / Wikimedia)
Epoch Times România
14.12.2012

Plutonierul Eugen Arsene, un soldat din ''Batalionul 21 Vânători de Munte'' român, desfăşurat în Afganistan, care a crescut printre sute de stupi la el acasă şi a fost pregătit de tatăl său să fie apicultor, le-a dat colegilor săi americani lecţii de apicultură intensivă, atrăgându-şi aprecierea acestora, relatează Equities.com.

'Tot ce a făcut [Arsene] a fost corect', a spus Marshall. 'Trebuia să găsim răspunsuri şi Arsene a avut de fiecare dată răspunsul', a afirmat sergentul Paul Marshall, specialist agricol detaşat la ''Mescal Detachment of Agricultural Development Team 4''.

Atunci când acest detaşament din Mississippi a sosit în Afganistan, nu a ştiut că va moşteni stupi de la echipa care şi-a încheiat misiunea ''Agricultural Development Team'' (ADT). Ajungând în luna septembrie la FOB Mescal, un post de operaţiuni din sudul Afganistanului condus de români, echipa din Mississippi a preluat efortul de a-i învăţa pe fermierii afgani din Tarnek-wa-Jaldek, provincia Zabul, practici agricole îmbunătăţite.

Apicultura în scopul polenizării culturilor s-a numărat printre aceste practici. S-a dovedit că albinele cresc semnificativ recoltele, cum ar fi cele de migdale şi rodii, ambele specialităţi locale în zonă. Nouă stupi de albine din Asia fuseseră introduşi de către ADT precedent în diferite ferme din zonă. Dar atunci când a ajuns aici ADT din Mississippi, stupii fuseseră atacaţi de viespi şi de hoţii de miere.

Afganii locali numesc atacatorii 'lupi de albine'. Un roi mare de viespi au atacat stupii cu o precizie militară - un inamic împotriva căruia ADT, format în mare parte de infanterişti, nu a fost instruit cum să lupte. 'Nu aveam nimic care să le omoare şi care nu ar fi omorât şi albinele'', a spus Marshall.

Viespile, de cinci ori mai mari ca albinele, îşi pot decapita prada şi pot decima un stup în câteva zile. Deşi ADT a acţionat rapid, a fost dezavantajat în materie de cunoştinţe şi expertiză. Din fericire, au găsit ajutor la plutonierul român Eugen Arsene din ''Batalionul 21 Vânători de Munte'', staţionat la FOB Mescal. Cu ajutorul lui Arsene, ADT4 a acordat atenţie stupilor rămaşi. Prima sarcină a fost să redoteze stupii cu intrări mai mici, care să facă imposibil pentru viespi să se strecoare în interior.

Unele dintre problemele rămase au vizat chiar proiectul, al cărui scop este de a-i învăţa pe afganii locali beneficiile apiculturii ca metodă agricolă îmbunătăţită. Majoritatea oamenilor au în minte un singur lucru când este vorba de albine, iar afganii nu fac excepţie - mierea - şi nu îşi dau seama de serviciile pe care le oferă ele.

Potrivit unor estimări recente, o treime din toate plantele şi produsele din plante consumate de oameni sunt direct sau indirect dependente de polenizarea făcută de albine. Deşi albinele melifere nu sunt singurul tip de insecte care fac polenizarea, ele sunt unul dintre cele mai eficiente.

La inspectarea stupilor din livezile afgane, Arsene şi Marshall au descoperit că unii dintre stupi aveau faguri lipsă, o dovadă a furtului de miere.

Utilitatea albinelor în polenizare, mai degrabă decât pur şi simplu ca producătoare de miere, este bine documentată. Un raport recent al ONU, intitulat 'Valoarea albinelor pentru polenizarea culturilor', a arătat că mulţi agricultori din întreaga lume nu recunosc nevoia de polenizare cu albine. Acelaşi raport ONU a susţinut că valoarea polenizării de către albine a culturilor din regiunile în care agricultura rămâne o provocare este estimată a fi de 100 de ori mai mare, în funcţie de cultură, decât valoarea recoltei de miere.

Rolul important pe care albinele îl pot juca în îmbunătăţirea semnificativă a recoltelor este o lecţie pe care ADT4 din Mississippi doreşte să-i înveţe pe fermierii afgani. Dar pentru aceasta, albinele trebuie să supravieţuiască. Pe baza recomandării lui Arsene, ADT4 a decis să transporte stupii atacaţi înapoi la FOB Mescal pentru reabilitare. A urmat o apicultură intensivă, cu Arsene, profesor maestru, şi Marshall, prim ucenic. Doar trei stupi au supravieţuit atacurilor viespilor şi furturilor de miere.

'Am improvizat', a spus Arsene. 'Am inventat, practic, mai multe activităţi', a adăugat el.

Potrivit website-ului, Marshall a avut multe cuvinte de laudă pentru Arsene. 'El a abordat mai multe probleme în şase luni aici decât ar fi trebuit să abordeze în zece ani acasă', a spus Marshall.

În următoarele luni, Arsene, Marshall şi ADT4 au combătut orice, de la infecţii fungice la o penurie de hrană, în încercarea de a avea grijă de albine. După ce sănătatea stupilor s-a îmbunătăţit, echipa a continuat să facă modificări la casetele stupului, pentru a ajuta la combaterea temperaturii extreme de deşert şi a condiţiilor meteorologice.

Următoarele planuri ale ADT4 sunt de a construi un adăpost pentru stupi pentru a-i proteja în timpul iernii aspre din Afganistan, deşi Arsene nu va fi aici pentru a ajuta, având în vedere că va pleca curând acasă, în România, cu restul unităţii sale.

Marshall şi ADT4 plănuiesc să facă mai mulţi stupi în primăvară pentru a revitaliza proiectul afgan privind albinele. Albinele pot avea un impact mare asupra producţiei agricole în zonă, a explicat Marshall. Trebuie doar să îi înveţi pe afgani că albinele nu sunt pentru miere, cel puţin nu încă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor