Proiect de lege. Pedepse mai aspre la orizont pentru cei care maltratează animale

Iubitorii de animale au salutat, miercuri, pe Facebook, decizia senatorilor jurişti de a aviza favorabil un proiect de lege vizând înăsprirea pedepselor pentru cei ce maltratează animale.
Câine adăpost public Baia Mare
Câine adăpost public Baia Mare (Facebook)
Ana Ion
15.09.2016

Comisia Juridică a Senatului a avizat miercuri, cu unanimitate de voturi, un proiect de lege care prevede pedepse de la doi la şapte ani pentru cei care produc leziuni animalelor, relatează Adevarul.ro.

"Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani: uciderea animalelor cu intenţie, fără drept, practicarea tirului pe animale domestice sau pe animale sălbatice captive, organizarea de lupte între animale sau cu animale, folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea, producerea de leziuni, cu intenţie, intervenţiile chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal", se arată în proiectul de lege iniţiat de senatorul Haralambie Vochiţoiu.

Potrivit sursei citate, senatorul PNL, Vlad Popa, a propus micşorarea pedepsei de la 1 la 3 ani pentru maltratarea animalelor, însă amendamentul său a fost respins.

Odată trecut de comisia juridică, proiectul va ajunge şi la Comisia de Agricultură, unde, potrivit iniţiatorului, este de aşteptat să primească un vot pozitiv.

"Veşti bune tuturor iubitorilor de animale. Am vorbit şi cu doamna preşedinte de la Agricultură. Va fi favorabil şi acolo. Nu îşi doreşte nimeni să se ajungă la cei şapte ani, dar trebuie transmis un semnal acestor sadici că societatea nu mai tolerează aşa ceva", a declarat Vochiţoiu.

"Dacă nu se ştie de cei şapte ani de acasă, să se ştie de lege", a arătat un alt reprezentant al organizaţiei "Dreptate pentru animale".

Senatul este primă Cameră sesizată pe acest proiect. For decizional va fi Camera Deputaţilor.

Vestea avizului favorabil dat ieri de senatori a stârnit bucurie pe Facebook, unde mulţi iubitori de animale au salutat decizia luată de parlamentari:

"Victorie! Comisia juridică a senatului a dat aviz favorabil creşterii pedepselor de la 2 la 7 ani pentru cei care torturează animale. A meritat să ieşim în stradă, a meritat să ne luptăm pentru asta. Un pas mai aproape de a fi cu adevărat o ţară civilizată"- este unul dintre comentariile postate pe internet.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor