Proiectul de scut antirachetă demască egoismul politic al SUA, spune Rogozin

Proiectele americane de apărare antirachetă demască egoismul politic al Statelor Unite, a declarat vineri vicepremierul rus Dmitri Rogozin.

"Din punctul meu de vedere, proiectele Statelor Unite în materie de apărare arată egoismul lor politic", a adăugat el.

Din punctul său de vedere, ar fi mai bine să fie găsită o soluţie diplomatică, pentru ca Rusia să nu fie constrânsă să pună la punct mijloace pentru a-şi garanta securitatea.

"Singurul lucru trist ar fi că am fi putut să nu facem acest lucru, ci să cheltuim zeci de miliarde de ruble pentru satisfacerea altor nevoi", a declarat vicepremierul rus.

"Dacă proiectele de apărare antirachetă evoluează astfel, se va pierde timp preţios şi şansa unică de a implementa un sistem comun de securitate în Europa", a subliniat Rogozin.

Anterior, Rogozin a dat asigurări că rachete strategice ruse pot trece de orice scut. "Tehnologiile utilizate în sistemele de rachete ruse le permit să treacă de orice sistem antirachetă existent sau în faza de proiect", a declarat oficialul.

"Aceasta va permite Rusiei să se simtă în siguranţă absolută, chiar dacă sistemul de apărare antirachetă este desfăşurat la nivel mondial, afectându-ne interesele", a subliniat el.

Rusia şi SUA au convenit să coopereze pe tema scutului la summitul NATO de la Lisabona din 2010, dar negocierile sunt în impas.

La 23 noiembrie, Dmitri Medvedev a anunţat mai multe măsuri militare şi diplomatice în replică la desfăşurarea scutului în Europa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe