Ministrul german de externe: Securitatea europeană este posibilă doar în cooperare cu Rusia

Vicecancelarul si ministrul de externe german, Guido Westerwelle, presedintele Partidului Liber Democrat (FDP).
Vicecancelarul si ministrul de externe german, Guido Westerwelle, presedintele Partidului Liber Democrat (FDP). (THOMAS KIENZLE / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
21.03.2012

O reuniune trilaterală, cu participarea miniştilor de externe ai Germaniei, Rusiei şi Poloniei, a fost programată pe 21 martie. Miniştrii vor discuta despre cooperarea Rusiei cu Uniunea Europeană şi Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), precum şi despre rolul pe care l-ar putea avea în extinderea acestei cooperări axa Moscova-Berlin-Varşovia. Într-un interviu acordat cotidianului rus Kommersant, ministrul de externe al Germaniei, Guido Westerwelle, îşi împărtăşeşte speranţele legate de această a doua reuniune a troikăi.

Guido Westerwelle este convins că această cooperare trilaterală contribuie la dezvoltarea relaţiilor dintre UE şi Rusia, care se vor afla şi de această dată pe agenda negocierilor. În plan practic, cele trei ţări conlucrează la stabilirea unor relaţii mai strânse ale regiunii ruse Kaliningrad cu vecinii săi. Deloc întâmplător, prima reuniune în format trilateral a avut loc la 21 mai 2011, la Kaliningrad. Relaţiile de încredere sunt stabilite prin intermediul schimburilor de tineret şi studenţeşti, al cooperării în domeniul energetic şi cel al transportului, precum şi prin studierea istoriei comune.

În ceea ce priveşte anularea totală a vizelor dintre Rusia şi ţările UE, ministrul de externe al Germaniei aminteşte de acordul care a fost adoptat anul trecut, în timpul summitului din decembrie UE-Rusia, privind 'paşii comuni' care ar trebui luaţi în vederea liberalizării regimului de vize. 'Acum, trebuie realizate măsurile decise în cadrul acestui acord, iar între timp procedura de eliberare a vizelor va fi înlesnită şi accelerată cât mai mult', a dat asigurări Guido Westerwelle.

Portrivit ministrului german, securitatea europeană este un tot întreg, fiind posibilă doar împreună cu Rusia, în timp ce securitatea Rusiei este posibilă doar împreună cu Europa. În acest sens, Westerwelle vorbeşte nu doar despre şansa, ci şi despre necesitatea înregistrării unui acord în acest domeniu. De aceea, Europa aspiră la dialog şi vrea să continue cooperarea cu Rusia, în pofida unei înăspriri evidente a retoricii.

Guido Westerwelle este convins că atât NATO, cât şi Rusia este interesată într-un Afganistan stabil, astfel că temerile ca Moscova să stopeze tranzitul de încărcături spre Afganistan, pentru a contracara astfel planurile SUA privind desfăşurarea unui scut antirachetă în Europa, i se par oficialului german unele nefondate.

Întrebat de Kommersant dacă există şansa ralierii Poloniei la gazoductul Nord Stream, proiect la baza căruia se află Rusia şi Germania, Guido Westerwelle subliniază că Nord Stream este un 'proiect european'. 'Din momentul în care a fost dat în exploatare, în noiembrie anul trecut, gazoductul are o contribuţie importantă la aprovizionarea cu gaz a Europei. Ralierea Poloniei la Nord Stream a fost propusă în repetate rânduri, cu toate acestea deciziile în domeniul afacerilor trebuie să fie luate de oamenii de afaceri, nu de guverne', a declarat ministrul german al afacerilor externe pentru ziarul rus.

Referitor la poziţia Germaniei în problema siriană, Westerwelle declară că Siria nu poate avea un viitor cu Bashar al-Assad la putere, aceasta fiind poziţia clară a majorităţii covârşitoare de ţări din cadrul comunităţii internaţionale. În aceste condiţii, la Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) şi în afara acestei structuri Germania pledează pentru atingerea a trei obiective: în primul rând pentru stoparea violenţei, în al doilea rând pentru acordarea de ajutor umanitar cetăţenilor sirieni şi în al treilea rând pentru un nou început politic în Siria, precizează ministrul german.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor