Miniştrii de externe din UE aprobă noi sancţiuni împotriva Siriei

Ministrul suedez de externe Carl Bildt. (BULENT KILIC / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
23.01.2012

Miniştrii de externe din UE au aprobat noi interdicţii de circulaţie şi blocări de bunuri împotriva regimului din Siria, cerând din nou o rezoluţie ONU, după ce Damascul a respins compromisul Ligii Arabe.

"Cred că violenţa a mers mult prea departe şi fiecare zi este o agonie", a spus ministrul suedez de externe, Carl Bildt.

ONU estimează că peste 5.000 de persoane au murit în ciocnirile dintre trupele guvernamentale şi protestatari.

Blocul cere ONU să condamne violenţele, dar eforturile îi sunt îngreunate de Rusia şi China. Ministrul britanic de externe, William Hague, a spuns luni că o rezoluţie a Consiliului de Securitate trebuia de mult dată.

Ministrul german de externe, Guido Westerwelle, şi-a exprimat speranţa că recenta decizie a Ligii Arabe va convinge pe unii parteneri din Consiliul de Securitate că trebuie să se acţioneze.

Liga Arabă, reunită duminică la Cairo, a schiţat o serie de reforme pe care vrea ca Siria să le impună pentru a pune capăt violenţelor din ţară, cerând Damascului să formeze în decurs de două luni un guvern de uniune naţională în care să includă şi opoziţia.

Planul Ligii Arabe de reforme politice îi propune preşedintelui Bashar al-Assad să-şi delege din prerogative vicepreşedintelui. Guvernul ar trebui să se angajeze într-un dialog propriu-zis cu opozoţia în decurs de două săptămâni şi să formeze un guvern de uniune naţională în două luni. În cele din urmă, s-ar organiza alegeri în sistem multipartid, supervizate de observatori internaţionali.

Liga Arabă a anunţat că va căuta să obţină sprijinul Consiliului de Securitate al ONU pentru aceste schimbări.

Siria se confruntă cu proteste din luna martie, peste 5.000 de persoane pierzându-şi viaţa în ciocnirile violente care au loc constant de atunci. Guvernul de la Damasc susţine că luptă împotriva unor terorişi şi grupuri armate şi că 2.000 de membri ai forţelor de securitate au fost ucişi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor