Germania vrea un grup internaţional de contact pentru Siria

Vicecancelarul si ministrul german de externe, Guido Westerwelle (Sean Gallup / Getty Images)
Epoch Times România
05.02.2012

Ministrul german de externe, Guido Westerwelle, a cerut duminică formarea unui grup internaţional de contact pentru a se pune capăt violenţelor din Siria.

Turcia şi Liga Arabă ar trebui să aibă un rol-cheie într-un astfel de organism, a spus el.

Ministrul a mai declarat că un astfel de grup de contact ar adăuga "o nouă dinamică" eforturilor menite să se găsească o soluţie pentru criza siriană.

Occidentul a deplâns respingerea rezoluţiei ONU pentru Siria de către Rusia şi China, SUA spunând că veto-ul a fost "ruşinos", relatează BBC. Rusia şi China au considerat că proiectul care condamna violenţele "nu era echilibrat". Documentul a fos respins la câteva ore după ce activiştii au acuzat trupele siriene că au comis un masacru în Homs vineri noapte.

Decizia Rusiei a fost marcată de anii de alianţă cu regimul Assad şi de politica de neingerinţă în afacaerile unui stat suveran, dar sunt şi alte motive. În primul rând, Rusia a susţinut misiunea de observatori trimisă de Liga Arabă în Siria în decembrie, dar nu a considerat că rezultatele prezentate de aceasta mandatează decizia Ligii de a promova un proces politic ce însemna retragerea lui Assad.

Ruşii suspectau că misiunea de observatori a fost deturnată de Qatar şi Arabia Saudită, susţinute de Occident, şi că propunerea lor era de fapt o tentativă de schimbare de regim.

În al doilea rând, ruşii au spus că acest Consiliu de Securitate ar trebui să prezinte cereri şi opoziţiei armate, nu numai regimului, pentru că altfel ar fi subiectiv în conflict.

Duminică, opozanţii guvernului sirian au devastat ambasada siriană din Canberra. Circa 40 de persoane au spart uşa principală, au distrus mobilă şi au furat calculatoare. Atacul vine după incidente similare la ambasade siriene din Orientul Mijlociu şi Europa.

Ambasadoarea SUA la ONU, Susan Rice, a calificat veto-ul de sâmbătă drept "ruşinos" şi a spus că acesta arată cum Rusia şi China "abandonează poporul sirian şi apără un tiran". "Viitoarele vărsări de sânge vor fi din vina lor", a subliniat Rice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor