Proiectul privind câinii fără stăpân dezbătut astăzi de Parlament

Câini comunitari
Câini comunitari (Epoch Times România)
Epoch Times România
09.09.2013

Membrii Comisiilor de administraţie şi juridică din Camera Deputaţilor se întâlnesc azi pentru a dezbatere proiectul de lege privind gestionarea câinilor fără stăpân cu decizia Curţii Constituţionale, pentru ca în această săptămână să poată fi dezbătută de către deputaţi.

"Voi cere sa ia în dezbatere acest proiect de lege cu decizia Curtii Constitutionale si sa-l promovam. Vreau ca (in aceasta saptamana - n.r.) acest proiect sa fie promovat catre Presedintie", a declarat presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea.

Deputatii trebuie sa stabileasca situatiile in care se eutanasiaza cainii, cum se eutanasiaza, cand se sterilizeaza si care sunt responsabilitatile, potrivit lui Zgonea.

Valeriu Zgonea a a mai declarat că după ce proiectul va fi trimis la preşedinte, acesta are termen 20 de zile să se exprime şi dacă-l promulgă atunci Guvernul trebuie să elaboreze normele de aplicare. El a adăugat ca speră ca în şedinţa din săptămâna aceasta să fie adoptată de plenul Camerei Deputaţilor acest proiect de lege.

Premierul Victor Ponta a respins săptămâna trecută sugestia preşedintelui Traian Băsescu de a emite o ordonanţă de urgenţă privind rezolvarea situaţiei câinilor fără stăpân, declarând că „după 14 ani de proiecte, de promisiuni, acestea au eşuat“ şi „nu se mai poate să nu se întâmple nimic“, motiv pentru care a cerut Parlamentului o soluţie.

"Este foarte clar în acest moment că, după 14 ani de proiecte, de promisiuni, acestea au eşuat (...) Nu se mai poate să nu se întâmple nimic. Trebuie luată o decizie foarte clară. Există tot sprijinul să se adopte clar o decizie“, a declarat ieri Ponta. Declaraţiile lui vin în contextul în care preşedintele Traian Băsescu a solicitat tran­şarea si­tuaţiei printr-o ordo­nanţă de urgenţă.

„În 2004, atunci când s-a blocat procesul de eutanasiere a câinilor din Bucureşti, Parlamentul a făcut-o politicianist. (...) Fac apel la guvern să emită o ordonanţă de urgenţă prin care să stabilească un termen scurt sau rezonabil în care iubitorii de câini să ia câinii maidanezi acasă, să-i ţină în ţarcul lor, după care cei care nu au fost adoptaţi de iubitorii de câini să fie imediat eutanasiaţi“, a spus preşedintele Tra­ian Băsescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor