Promisiuni electorale marca PSD: Scad taxele, cresc pensiile şi salariile [video]

Liderul social-democraţilor Liviu Dragnea a prezentat duminică, în cadrul unei conferinţe de presă, partea a doua a programului economic al PSD.
Liviu Dragnea(preşedintele PSD)
Liviu Dragnea(preşedintele PSD) (Florin Chirila/Epoch Times)

Creşterea economică, eliminarea impozitelor pe venit pentru o anumită categorie de salariaţi, cei care desfăşoară activităţi independente şi pensionarii care au mai puţin de 2.000 de lei brut pe lună, dar şi alte obiective precum creşterea veniturilor şi reducerea birocraţiei, sunt doar câteva dintre obiectivele care se regăsesc în partea a doua a programului economic al PSD prezentat duminică, în cadrul unei conferinţe de presă, de şeful partidului, Liviu Dragnea, relatează Agerpres.

"Am tot auzit critici la adresa noastră în ceea ce priveşte faptul că vrem ca statul să aibă un rol mai important. Hai să vedem se se întâmplă azi, ce s-a întâmplat în ultima perioadă. Statul se uită indiferent cum capitalul românesc încet încet este scos după piaţă. Niciun stat nu este puternic dacă ponderea capitalului autohton este mică în economia românească. Ne interesează cum distribuim creşterea economică şi care este impactul bugetar pentru a nu ieşi din acordurile care sunt deja semnate.

În perioadele în care a guvernat PSD şi Tăriceanu în România a fost creştere economică care s-a văzut în buzunarul românilor şi dezvoltarea firmelor româneşti. În perioadele guvernelor CDR şi a guvernelor Boc şi Ungureanu în România a fost scăderea economică, scăderi de salarii, de pensii, românii au dus-o mai rău", a declarat Dragnea.

Şeful PSD a precizat că, în perioada 1996 — 2000, peste 1.300 de fabrici şi uzine româneşti au fost efectiv lichidate, iar în locul lor au rămas ruine sau s-au construit "multe mall-uri" şi "tot atunci au dispărut peste un milion şi jumătate de locuri de muncă".

Între măsurile prezentate de liderul PSD se află creşterea salariului minim brut de la 1.250 lei în 2016 la 1.750 în 2020 şi creşterea punctului de pensie de la 871,1 lei în 2016 la 1.400 în 2020. În cadrul aceluiaşi document se prevede că impozitul pe venit ar scădea de la 16% (2016) la 0% la 1 ianuarie 2018 pentru salariaţii care au minim 2.000 de lei brut pe lună şi de la 16% la 10% (2018) pentru cei cu un salariu brut lunar de 2.000.

Şi pentru pensionarii care au mai puţin de 2.000 de lei brut pe lună ar urma să fie eliminat impozitul pe venit de la 1 ianuarie 2017 şi redus de la 16% până la 10 % pentru cei care depăşesc 2.000 de lei brut pe lună. Aceste măsuri sunt însoţite şi de scăderi sau eliminări preconizate ale contribuţiilor (CAS, CASS, şomaj, concedii etc.), urmând ca pensionarii să nu mai plătească contribuţiile la sănătate.

Pentru cei care desfăşoară activităţi independente, PSD vrea să elimine impozitul pe venit pentru cei care realizează venituri mai mici sau egale cu 24.000 de lei anual şi să scadă acelaşi impozit de la 16 % — cât este în prezent — la 10 % pentru cei care realizează venituri de peste 24.000 de lei anual.

Mai mult, PSD vrea eliminarea impozitului pe venitul agricol de la 1 ianuarie 2018, precum şi impozitul pe autoturisme (capacitatea cilindrică mai mică de 1,600 centimetri cubi), motociclete, microbuze, autobuze, tractoare, remorci, autovehicule de transport marfă. De asemenea, se doreşte scăderea TVA general de la 20% la 18 % la 1 ianuarie 2018.

"Suntem foarte îngrijoraţi ce se întâmplă în domeniul exploatării resurselor naturale ale României şi gândim un mecanism sănătos de taxare a profiturilor în sectorul resurselor naturale", a precizat Dragnea.

La acest capitol se prevede: calculul accizelor se va face la cursul real al euro la data de 1 octombrie a anului anterior — în prezent calculat la 4,73 lei pe euro; stoparea externalizării profiturilor de către firmele multinaţionale; începând cu 2018 se va implementa gradual în 2 ani; majorarea plafonului pentru opţiunea de înregistrare la plata TVA în cazul (IMM şi PFA) în două etape.

Programul economic al PSD (partea a II-a) poate fi vizualizat în întregime aici.