Propagandiştii de top ai lui Putin ameninţă cu "zeci de mii" de morţi în rândul trupelor americane

Margarita Simonian
Margarita Simonian (Antopn Nevoderezhkin, TASS)
Andrei Pricopie
21.01.2023

Patriarhul Kirill, şeful Bisericii Ortodoxe Ruse, a ţinut o predică care a marcat Epifania ortodoxă la Moscova în această săptămână. El s-a adresat celor care doresc "să învingă Rusia", profitând de ocazie pentru a lansa o ameninţare la adresa Occidentului: "Ne rugăm ca Domnul să-i admonesteze pe aceşti nebuni şi să-i ajute să înţeleagă că orice dorinţă de a distruge Rusia va însemna sfârşitul lumii", potrivit Daily Beast.

Propagandiştii de top ai Rusiei, de la fostul preşedinte al Rusiei, Dmitri Medvedev, la prezentatorul televiziunii de stat Vladimir Soloviov, au răspândit aceeaşi ameninţare nucleară nu foarte subtilă pe scară largă - şi totuşi, purtătorii de cuvânt ai lui Putin sunt acum îngrijoraţi de faptul că rutina "băiatului care a strigat lupul" nu mai este luată în serios de publicul lor ţintă din Occident. Dilema s-a manifestat în timpul unei transmisiuni în direct a emisiunii "Seara cu Vladimir Soloviov". După ce şirul de propagandişti au repetat pe rând că înfrângerea Rusiei ar însemna sfârşitul lumii, agitaţia lor a fost brusc dezumflată de Evgheni Satanovski, preşedintele Institutului pentru Orientul Mijlociu.

"În primul rând, principalul nostru inamic este cu siguranţă Statele Unite. La ce reacţionează Statele Unite? Reacţionează la două lucruri: la ameninţarea cu anihilarea fizică şi la lichidarea unui anumit număr de militari. Ceea ce ştim, pe baza războaielor din Vietnam şi Coreea, este că câteva zeci de mii de militari americani anihilaţi vor provoca o tensiune puternică în opinia publică din SUA. Repet: nu câteva mii, ca în Afganistan sau Irak, ci un anumit număr de zeci de mii. Cine îi va lichida, unde vor fi lichidaţi şi în ce mod, este complet irelevant, dar acesta este unul dintre obiective dacă vrem să influenţăm conducerea americană. Nu avem absolut nimic de pierdut".

Şefa postului RT, Margarita Simonian, a descris starea de spirit din ţară: "În fiecare casă, în fiecare bucătărie şi în fiecare sufragerie, în fiecare curte, toate conversaţiile se referă doar la ce se va întâmpla în continuare, cum se va termina totul... Nu văd niciun curs posibil al evenimentelor în afară de următoarele: în primul rând, nu se vor opri. Nu mă refer la Ucraina sau la Zelenski [vorbeşte despre Occident]... Vor continua să ridice miza până la punctul în care ne va provoca durere. Siguranţa teritoriului Federaţiei Ruse va fi în discuţie, nu doar teritoriile nou adăugate. Nu mă îndoiesc că vor face tot ce le stă în putinţă pentru ca noi să fim preocupaţi de siguranţa Moscovei, sau cel puţin să ne gândim serios la asta... Acest lucru se va întâmpla cu siguranţă!"

"Acest lucru se poate încheia doar cu o ameninţare imediată care este exprimată şi prezentată, o ameninţare de confruntare nucleară". Ea a argumentat că eşecul Occidentului de a accepta lista de cereri prezentată de preşedintele rus Vladimir Putin în decembrie 2021 a dus la invazia Ucrainei. Simonian a spus că, după ce ultimatumul lui Putin a fost făcut public, le-a spus prietenilor ei: "Băieţi, va fi un mare război, cu siguranţă. Până la sfârşitul iernii, se va întâmpla ceva foarte mare!", a conchis Margarita Simonian.

Simonian a susţinut că, de data aceasta, refuzul Occidentului de a renunţa la sprijinul acordat Ucrainei va duce la consecinţe şi mai mari: "Este adevărat că nimeni nu va câştiga într-un război nuclear, dar cine are nevoie de lume dacă Rusia nu este în ea? A fost exprimat cu voce tare, a fost spus de Vladimir Vladimirovici Putin!".

Şeful RT a concluzionat: "Nu văd niciun alt rezultat... Va fi o minge de distrugere! Va fi all-in! Va fi ca două avioane, care vor zbura frontal unul împotriva celuilalt. Cineva va trebui să dea înapoi şi ceva îmi spune că nu vom fi noi."

Andrei Kartapolov, şeful Comisiei de Apărare din Duma de Stat a Rusiei, a urmat diatribei lui Simonian lăudându-se cu puterea nucleară a Patriei şi afirmând în mod absurd că Rusia a învins Occidentul în cel de-al Doilea Război Mondial, ceea ce face ca NATO să se teamă "de cel de-al treilea război mondial".

Recurgând la ameninţări groteşti, Kartapolov s-a adresat Occidentului cu o replică dintr-un vechi film sovietic: "Nu vă faceţi griji, nu vă va durea când vă vom tăia gâtul. Vom tăia doar o singură dată şi veţi fi în rai... Victoria noastră va avea loc oriunde se va opri soldatul rus - şi oriunde se va opri, de acolo nu va mai pleca niciodată".

Nu toată lumea din studio a fost de acord cu ideea că doar aducerea planetei în pragul unei catastrofe nucleare ar putea rezolva impasul Rusiei în Ucraina. Politologul Serghei Mikheiev s-a arătat contrariat de scenariul lui Simonian privind o confruntare directă, susţinând că arta diplomaţiei nu ar trebui redusă la această stare deplorabilă. El a pledat pentru măsuri asimetrice pentru a atinge obiectivele Rusiei. Soloviov a intervenit pentru a atenua lovitura, spunându-i lui Mikheiev: "Serghei Alexandrovici, suntem doar nişte jurnalişti iresponsabili. Ne putem permite să facem asta". Mikheiev a replicat în sinea lui: "Nici măcar nu suntem jurnalişti".

Americanistul Dmitri Drobiţki a ironizat, de asemenea, ideea lui Simonian privind o confruntare "cap la cap" însoţită de ameninţări nucleare, argumentând că această strategie ar respinge simpatizanţii actuali ai Rusiei, precum India sau China.

Chiar şi Satanovki a respins gândirea simplistă din spatele naraţiunii lui Simonian, spunându-i: "Dacă miza este că vom înceta să mai existăm, nu ne putem limita gândindu-ne că ei au citit ceea ce a spus preşedintele şi au crezut - nu, Margarita, ei nu cred".

El a argumentat că ideea sa de a ucide mii de soldaţi americani pentru a evita distrugerea întregii Americi era mult mai fezabilă. Nici un expert din studiou nu s-a opus propunerii macabre a lui Satanovski.

Drobiţki a avut o singură excepţie: "În ţara noastră, am îmbrăţişat un american pe care nu am vrea să-l ucidem: acela ar fi Tucker Carlson".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor