Protest în faţa Ambasadei României la Budapesta. Se cere eliberarea etnicului maghiar suspectat de terorism

Beke Istvan Attila, etnicul maghiar acuzat că intenţiona să creeze un dispozitiv exploziv pe care urma să-l detoneze în timpul evenimentelor din Târgu Secuiesc dedicate Zilei Naţionale, a ajuns după gratii, fapt ce a stârnit nemulţumirea susţinătorilor săi.
Beke, al treilea de la stânga, la un concurs cu arme airsoft
Beke, al treilea de la stânga, la un concurs cu arme airsoft (facebook.com)
Andrei Pricopie
07.12.2015

După o serie de proteste în Târgu Secuiesc, care au culminat sâmbătă cu participarea a peste 1.000 de persoane, susţinătorii lui Beke Istvan din afara ţării au decis şi ei să întreprindă o acţiune similară. Astfel, peste 200 de protestatari s-au adunat în faţa Ambasadei României din Budapesta şi au solicitat eliberarea acestuia, potrivit B1 TV.

Unul dintre liderii organizaţiei naţionalist-extremiste Mişcarea de Tineret 64 de Comitate, din care face parte şi Beke Istvan, susţine că autorităţile române nu au nicio dovadă împotriva acestuia, ba, mai mult, că operaţiunea desfăşurată de DIICOT ar avea drept scop intimidarea şi oprimarea autonomiei maghiarilor din Transilvania.

Liderul Mişcării de Tineret 64 de Comitate le-a cerut celor prezenţi la miting să relateze acest caz pe reţelele de socializare, astfel încât Beke să poată fi eliberat.

În urmă cu câteva zile, Beke Istvan Attila, liderul organizaţiei locale a "Mişcării tinerilor din cele 64 de Comitate", care militează pentru autonomia Ţinutului Secuiesc, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile.

În timp ce procurorii DIICOT îl acuză pe Beke Istvan că intenţiona să detoneze o bombă artizanală în timpul evenimentelor dedicate Zilei Naţionale, un apropiat al acestuia susţine că totul era o farsă şi că bomba despre care se vorbea era, de fapt, una care împrăştie bile de plastic, destinată jocurilor militare de airsoft. Detalii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor