Protest la şedinţa primăriei. Chirtoacă: Nu are rost să lupt cu corupţia, dvs. tot în mine loviţi

La şedinţa de luni a primăriei, Dorin Chirtoacă s-a trezit cu mai multe mămici care au venit să-şi expună nemulţumirea faţă de hrana pe care o primesc copiii în grădiniţele de stat din Chişinău. În replică, Chirtoacă s-a arătat nemulţumit, afirmând că dacă nu ar fi el, corupţia ar continua în primărie.
Părinţi protestează la începutul şedinţei primăriei
Părinţi protestează la începutul şedinţei primăriei (Facebook.com)

Scandalul alimentelor alterate puse zilnic pe masa copiilor din şcoli şi grădiniţe i-a adus pe părinţi la şedinţa primăriei de luni, la discuţii cu primarul general, Dorin Chirtoacă. Mai multe mămici au venit cu un poster pe care scria „Corupţia ucide viitorul”, au încercat să-şi exprime indignarea vizavi de atitudinea autorităţilor faţă de copiii din grădiniţe. Asta după ce şefa Direcţiei Generale, Tatiana Tverdohleb a afirmat că nu ar fi implicată în acesta scandal, că ea nu ar fi ştiut nimic despre acţiunile direcţiilor de pe sectoare şi că ea nu este vinovată.

Chiar dacă Chirtoacă a încercat să-şi asume meritele pentru deschiderea dosarului alimentelor alterate, afirmând că „trebuie să vorbim împreună, eu cu dumneavoastră, pentru că avem aceeaşi părere şi întrebarea este: Dacă nu aş fi fost eu aici, cât mai continua povestea asta?”, mămicile i-au demonstrat că această anchetă a început doar după mai multe cereri şi petiţii adresate de părinţi Direcţiei Generale pentru Educaţie, Tineret şi Sport (DGEST), primărie şi chiar la diferite emisiuni televizate.

„Dle Chirtoacă, noi vrem să vă expunem situaţia reală care este în grădiniţe, pe care dvs. nu o cunoaşteţi. Toţi cunosc că în grădiniţe se dă mită la fiecare pas. Toţi cunosc că am scris cereri nelimitat. În luna martie am scris cerere la Direcţia Generală Învăţământ privind alimentaţia, concret privind meniurile. Am primit răspunsul formal că totul este în regulă”, a declarat Ala Revenco, una dintre mămicile cele mai active.

„Şi, din luna martie este pornit dosarul penal, din luna martie se acumulează probe. Eu am prins aproximativ 100 de bandiţi de genul acesta, de corupţi şi i-am dat pe mâna justiţiei. Ei, o parte stau la puşcărie, o parte în arest la domiciliu, o parte au fugit din Republica Moldova, şi tot în mine loviţi. Cum să mai lupt eu cu acest fenomen dacă tot în mine loviţi doamnelor?”, s-a plâns Chirtoacă mamelor nemulţumite, conform privesc.eu.

Mai mult decât atât, Ala Revenco a ţinut să precizeze că după cererea din martie au mai urmat şi altele, la care li s-a răspuns că normele sunt îndeplinite în măsura finanţării bugetare. „Cum e posibil aşa ceva”, s-au întrebat retoric părinţii.

„Am fost la dna Tverdohleb (şefa DGEST – n.r.) în primire când era problema crenvuştilor, n-a putut rezolva nimic. Am scris petiţii, n-am putut rezolva nimic, doar s-a implicat Ministerul Sănătăţii. Am fost de multe ori la dna Tverdohleb cu multe întrebări şi ni s-a spus că nu se poate face nimic, cu corupţia „nu putem face”, cu alimentaţia „nu putem face”, cu cadrele didactice am fost recent, tot „nu putem face”. Pentru ce avem atâtea persoane, şefi adjuncţi la Direcţia Învăţământ dacă ei sunt incapabili în funcţia pe care o deţin. Aducem sondaje de la 500 de părinţi cu privire la taxele care se achită în grădiniţe şi ni s-a spus că Direcţia Generală nu este responsabilă de taxe. Cum aşa nu este responsabilă dacă banii se dau în mână educatorilor, pedagogilor, directoarelor etc.?”, a fost o altă întrebare retorică din partea aceloraşi părinţi.

În replică, primarul capitalei le-a reproşat mămicilor că el şi-ar fi „sacrificat tinereţea pentru ca să schimbe ceva în Chişinău. Toată conducerea de la toate direcţiile va fi suspendată, iar eu trag concluzia că nu are rost să lupt cu corupţia, prentru că dvs. tot pe mine mă atacaţi”.

Astfel, primarul Dorin Chirtoacă a dispus suspendarea din funcţie, pe durata unei anchete interne, a şefei DGETS, Tatiana Nagnibeda-Tverdohleb şi a celorlalţi şefi ai direcţiilor de învăţământ din toate sectoarele capitalei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe