Protestatarii blochează din nou autostrăzile în Beirut

Demonstraţii în Beirut, Liban
Demonstraţii în Beirut, Liban (Anwar Amro/AFP via Getty Images)

Protestatarii au blocat căile de acces din Beirut şi în alte zone ale Libanului, generând un nou episod al protestelor împotriva elitei conducătoare, care au cufundat ţara într-o criză politică şi au determinat demisia premierului.

Protestele la nivel naţional, care au început pe 17 octombrie din cauza unei propuneri guvernamentale de impozitare a apelurilor whatsapp, l-au determinat pe Saad al-Hariri să demisioneze din funcţia de prim-ministru săptămâna trecută. Consultările formale cu privire la formarea unui nou cabinet încă nu au început.

Protestatarii au blocat autostrăzile principale la nord şi sud de Beirut şi în alte zone, inclusiv oraşul Tripoli, potrivit Reuters.

Şcolile au fost închise pentru a treia săptămână.

Libanul se confruntă cu cea mai gravă criză economică după războiul civil din 1975-90. Având zero creştere economică, reducerea fluxurilor de capital a dus la o penurie de dolari americani şi presiune asupra lirei libaneze.

Libanul este unul dintre statele cele mai puternic îndatorate din lume şi se consideră că are nevoie de măsuri urgente care să reducă deficitul guvernamental şi să reînvie încrederea în clasa conducătoare.

O aparenţă de normalitate s-a instalat treptat în ţară săptămâna trecută după demisia lui Hariri, iar băncile s-au redeschis pentru prima dată în două săptămâni, vineri.

Deşi nu au fost anunţate oficial controale impuse asupra capitalului, clienţii s-au confruntat cu noi restricţii privind retragerile de dolari americani şi transferurile în străinătate.

Hariri, care se aliniază statelor arabe din vest şi din Golf, continuă activitatea în calitate de interimar până la formarea unui nou guvern.

Primul ministru trebuie să fie musulman sunnit în cadrul sistemului guvernamental sectar libanez, iar preşedintele Michel Aoun trebuie să desemneze politicienii cu cel mai mare sprijin în rândul parlamentarilor.

Aoun, un creştin maronit aliat al grupului şiit Hezbollah susţinut de Iran, încă nu a început consultaţiile formale cu parlamentarii pentru a desemna următorul prim-ministru.

Sâmbătă, preşedinţia a spus că lucrează pentru a rezolva „complicaţiile” mai întâi şi va începe consultările în curând.

Susţinătorii lui Aoun au organizat duminică un mare miting în apropierea palatului prezidenţial, urmate de mari proteste antiguvernamentale în Beirut şi în alte zone ale ţării.