Proteste în Taiwan în timp ce Ma se pregăteşte pentru o întâlnire istorică cu Xi Jinping

Manifestanţii taiwanezi au încercat să năvălească în clădirea Parlamentului din Taipei, în condiţiile în care preşedintele Ma Ying-jeou s-a deplasat în Singapore pentru un summit istoric cu omologul său chinez, Xi Jinping.
Un susţinător al independenţei Taiwanului încearcă să aprindă portretele liderului chinez Xi Jinping (st) şi al omologului său taiwanez Ma Ying-jeou la aeroportul din Taipei, 7 noiembrie 2015.
Un susţinător al independenţei Taiwanului încearcă să aprindă portretele liderului chinez Xi Jinping (st) şi al omologului său taiwanez Ma Ying-jeou la aeroportul din Taipei, 7 noiembrie 2015. (Captură Foto)

Întâlnirea dintre liderii celor două ţări este un eveniment care va avea loc în premieră după 1949, anul separării Taiwanului de China continentală, în urma unui război civil câştigat de comuniştii chinezi.

Preşedinţii Xi Jinping şi Ma Ying-jeou şi-au dau mâna la un hotel de lux din Singapore pe 7 noiembrie în jurul orei locale 3 p.m. (7 a.m. GMT), înainte să participe la discuţii cu uşile închise timp de aproximativ o oră.

Întâlnirea dintre cei doi, care marchează o reapropiere dramatică între cele două state după mai multe decenii de ostilităţi, a provocat reacţii negative în Taiwan, conform The Guardian.

China comunistă consideră că Taiwanul este o provincie separatistă care va fi luată înapoi, prin intervenţie militară dacă este necesar, în special dacă aceasta va face vreo mişcare în vederea obţinerii oficiale a independenţei sale.

Strângerea legăturilor cu China vecină au declanşat temeri în legătură cu amplificarea influenţei Beijingului în insulă, opozanţii lui Ma acuzându-l pe acesta că vinde Taiwanul prin participarea la summit.

Aproximativ o sută de manifestanţi au încercat în această dimineaţă să pătrundă în Parlamentul taiwanez, puternic păzit, afişând bannere cu mesaje precum “Independenţa Taiwanului”. Manifestanţii au fost opriţi de poliţişti, care nu au arestat totuşi pe nimeni. Câteva zeci de persoane au rămas pentru un protest de tip “sit-in” în faţa Parlamentului din Taipei.

De asemenea, un grup de manifestanţi s-a adunat şi la aeroportul Songshan din Taipei unde Ma a discutat pe scurt cu reporterii înainte să se îmbarce în avion. Ma a declarat că întâlnirea este o mare oportunitate şi că va folosi această ocazie de a-l întâlni pe Xi.

Biroul lui Ma a susţinut într-o declaraţie că scopul întâlnirii din Singapore este acela de a menţine status-quo-ul în strâmtoare, adăugând că nu va semna niciun acord şi nici nu va emite declaraţii comune alături de China.

În plus, în cadrul protestului de la aeroport, unii manifestanţi au ars imagini cu cei doi lideri, numindu-l pe Xi “dictator chinez” şi pe Ma “trădător”.

„În calitate de preşedinte care nu reprezintă opinia publică, Ma nu are dreptul să se întâlnească cu liderul de dincolo de strâmtoare”, a declarat un manifestant.

Poliţia taiwaneză a declarat că unii manifestanţi au fost arestaţi în timpul protestelor organizate în mai multe zone din Taipei, dar nu a oferit un număr exact.

De asemenea, criticii l-au acuzat pe Ma că a aranjat întâlnirea în secret pentru a îmbunătăţi şansele partidului aflat la guvernare – Partidul Naţionalist sau Kuomintang (KMT) – de a câştiga alegerile din luna ianuarie.

Suportul pentru KMT şi Ma au scăzut mult, parţial datorită politicii preşedintelui taiwanez de apropiere faţă de China.

Experţii politici au declarat că Beijingul va face eforturi pentru a influenţa rezultatul alegerilor taiwaneze, încercând să arate că legăturile dintre cele două state se vor îmbunătăţi dacă la conducerea Taiwanului vor rămâne naţionaliştii.

Preşedintele taiwanez Ma Ying-jeou, al cărui mandat se încheie anul viitor, a făcut din îmbunătăţirea legăturilor economice cu Beijingul o politică cheie de la preluarea puterii în 2008. El a semnat mai multe acorduri importante în sectorul afacerilor şi turismului dar, în acelaşi timp, nu s-a înregistrat niciun progres în rezolvarea neînţelegerilor politice dintre cele două state.

Ambele tabere sunt de acord că există o singură China, dar nu sunt de acord asupra interpretării acestei idei. Taiwanul a avut conducere proprie de când naţionaliştii lui Chiang Kai-shek au fugit pe insulă la sfârşitul războiului civil chinez, după ce au fost înfrânţi de comuniştii lui Mao Zedong.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe