Proteste violente la Chişinău. Parlamentul moldovean luat cu asalt

Oamenii au ieşit din nou în stradă la Chişinău, de data aceasta împotriva învestirii Guvernului Filip.
Protest la Chişinău
Protest la Chişinău (Epoch Times România)

UPDATE ora 23:00. Protestul începe să se stingă. Manifestanţii care au mai rămas în faţa Parlamentului scandează din ce în ce mai rar.

* * *

UPDATE ora 22:40. Liderul Platformei DA, Andrei Năstase, îi cheamă pe ceilalţi doi lideri ai protestatarilor, Igor Dodon şi Renato Usatîi, la un "armistiţiu".

"Trebuie să uităm de culori politice, să ne unim şi să curăţim ţara de bandiţi", a declarat Andrei Năstase, potrivit Agora.md.

* * *

UPDATE ora 22:15. "Nu cedăm, nu cedăm" şi "Noi suntem poporul", continuă să scandeaze mulţimea. La scurt timp după, unul dintre protestatari strigă la portavoce: "Nu cedăm ţara noastră, nu cedăm niciodată".

Între timp, cei trei lideri principali ai protestelor - Dodon, Năstase şi Usatîi - şi-au cheamat din nou susţinătorii mâine dimineaţă în stradă.

La rândul său, preşedintele Parlamentului i-a invitat pe liderii protestatarilor la o întâlnire mâine de la ora 10.00, potrivit lui Dodon.

* * *

UPDATE ora 22:05. Expresia feţei lui Ghimpu, îmbrâncit de protestatari, este la fel ca cea de pe faţa lui Ceauşescu în ultimele clipe de viaţă, a declarat unul dintre membrii Platformei DA, la Curaj Tv, adăugând că liderul PL a făcut coaliţie cu Plahotniuc şi a instaurat oligarhia absolută în R. Moldova.

"Cuţiul a ajuns la os, oamenii nu mai vor să tolereze această clică oligarhică", a subliniat acesta.

* * *

UPDATE ora 21:55. Deşi mulţimea încă scandează din când în când, atmosfera este mult mai liniştită. Doar unii dintre protestatarii din prima linie, care stau în faţa cordonului de poliţişti, sunt puţin mai agitaţi.

* * *

UPDATE ora 21:35. "Vrem ţara înapoi, vrem ţara înapoi", scandează oamenii.

"Plahotniuc este un măgar care vrea să conducă o ţară întreagă", le spune unul dintre protestatari poliţiştilor din cordon.

Într-o parte, unii dintre manifestanţi au făcut un foc şi se încălzesc în jurul lui.

* * *

UPDATE ora 21:20. "Ruşine, ruşine" strigă mulţimea.

Liderul PL, Mihai Gimpu, a fost îmbrâncit de manifestanţi. "Iuda, Iuda" îi strigau oamenii, care s-au declarat nemulţumiţi că aceasta s-a aliat cu Plahotniuc.

* * *

UPDATE ora 21:15. "Plahotniuc nu uita, puşcăria-i casa ta", strigă protestatarii.

Din rândul manifestanţilor de pe scările clădirii Parlamentului se aud apeluri pentru a ieşi din nou mâine dimineaţă la protest.

* * *

UPDATE ora 21:10. Încă mai au loc îmbrânceli cu forţele de ordine pe alocuri. Între timp, mulţimea huiduie.

* * *

UPDATE ora 21:05. "Noi protestăm paşnic, este dreptul nostru să protestăm paşnic în faţa Parlamentului", a declarat unul dintre manifestanţi.

* * *

UPDATE ora 21:00. "Anticipate, anticipate" şi "Noi de aici nu plecăm", scandează mulţimea. Între timp, atmosfera s-a mai calmat.

* * *

UPDATE ora 20:57. Toţi protestatarii s-au deplasat în spatele Parlamentului, în faţă rămânând doar forţele de ordine.

* * *

UPDATE ora 20:55. În faţa Parlamentului încă au loc îmbrânceli între cordonul de poliţie şi protestatari. În timpul incidentelor din această seară, unul dintre liderii Platformei DA, Chiril Moţpan, a fost lovit şi avea sânge pe faţă.

* * *

UPDATE ora 20:50. Se pare că protestatarii care forţaseră intrarea în Parlament, s-au înţeles cu poliţiştii şi au ieşit afară din clădire. În faţa instituţiei se poate vedea o mare de poliţişti.

"Noi suntem poporul", "Nu vrem violenţă" şi "Noi nu cedăm", strigă mulţimea.

* * *

UPDATE ora 20:45. "Deputaţii au părăsit de mult clădirea Parlamentului prin subsol", a declarat Liviu Vovc, unul dintre membrii Platformei DA, pentru Epoch Times.

* * *

UPDATE ora 20:35. Afară, atmosfera este de asemenea tensionată. "Ruşine, ruşine", scandează mulţimea.

Protest la Chişinău
Protest la Chişinău (Epoch Times România)

* * *

UPDATE ora 20:30. Protestatarii din prima linie încearcă să îi convingă pe poliţişti să plece din clădire.

* * *

UPDATE ora 20:25. Din când în când, protestatarii încearcă să forţeze intrarea, însă până acum forţele de ordine au rezistat.

 Protest la Chişinău
Protest la Chişinău (Epoch Times România)

* * *

UPDATE ora 20:20. Protestatarii care au pătruns prin intrarea din spate încearcă din nou să forţeze una dintre blocadele poliţiştilor. Au loc îmbrânceli foarte puternice. Atmosfera este infernală.

Manifestanţii încearcă să îi scoată cu forţa pe unii dintre poliţişti pentru a le diminua efectivele.

 Protest la Chişinău
Protest la Chişinău (Epoch Times România)

* * *

UPDATE ora 20:10. Dacă în spatele Parlamentului atmosfera este cât se poate de încinsă după ce protestatarii au reuşit să spargă intrarea, în faţa instituţiei forţele de ordine încă reuşesc să se ţină pe poziţii.

* * *

UPDATE ora 20:00. În acest moment, protestatarii au reuşit să spargă o nouă blocadă a poliţiştilor. Toată lumea aplaudă în timp ce oamenii legii sunt scoşi din nou, rând pe rând, afară din clădire.

* * *

UPDATE ora 19:50. Atmosfera devine din ce în ce mai tensionată, mai ales în prima linie unde protestatarii se îmbrâncesc cu poliţiştii pentru a înainta.

 
Protest la Chişinău
  Protest la Chişinău (Epoch Times România)

* * *

UPDATE. Manifestanţii înaintează constant şi forţează intrare după intrare, cu presa în spatele lor. "Noi suntem poporul", scandează oamenii.

* * *

UPDATE. "Nu loviţi poliţia" şi "Poliţia e cu noi", se scandează în spate la Parlament, în timp ce poliţiştii sunt scoşi pe rând din clădire.

Protest la Chişinău
Protest la Chişinău (Epoch Times România)

* * *

UPDATE. Protestatarii înaintează puţin câte puţin. S-a format un coridor prin care poliţiştii sunt scoşi afară unul câte unul. Oamenii legii sunt nevoiţi să îşi scoată măştile de pe faţă pentru a le demonstra protestatarilor că nu sunt deputaţi deghizaţi.

* * *

UPDATE. Protestatarii au forţat intrarea din spatele Parlamentului şi încep să-i scoată pe poliţişti afară unul câte unul. Printre manifestaţi au fost văzute şi persoane care poartă măşti de gaze.

Protest la Chişinău
Protest la Chişinău (Epoch Times România)

* * *

UPDATE. Forţele de ordine au reuşit să îi dea afară pe protestatari din clădirea Parlamentului şi să blocheze intrările. Până la ora 19:20, protestatarii au reuşit să spargă o uşă şi să ocupe un hol mic de la intrarea din spatele Parlamentului.

Protest de la Chişinău
Protest de la Chişinău (Epoch Times România)

* * *

UPDATE. Liderul Platformei Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, îi îndeamnă pe protestatari să se retragă şi să nu distrugă clădirea Parlamentului, informează Jurnalul.md.

Protestatarii refuză însă să se retragă. "Noi nu cedăm, noi nu cedăm".

* * *

UPDATE. "Noi nu cedăm, noi nu cedăm" şi "Jos Mafia, jos Mafia", strigă protestatarii.

Unii dintre protestatari sunt de părere că deputaţii s-ar fi îmbrăcat în haine de poliţişti şi au plecat.

* * *

UPDATE. Poliţiştii se luptă în continuare cu protestatarii care intră în număr din ce în ce mai mare în Parlament. Se vehiculează că totul a fost provocat de persoane special infiltrate să provoace dezordine.

"Mergem să scoatem soldaţii", l-a auzit zicând pe unul dintre poliţişti reporterul Epoch Times aflat de la faţa locului.

* * *

UPDATE. La una dintre intrările din spate, oamenii au ajuns până la uşă dar nu au reuşit să intre. "Acum ori niciodata!", strigă protestatarii.

Ulterior protestarii au reuşit să spargă uşa.

Protest la Parlamentul din Chişinău.
Protest la Parlamentul din Chişinău. (jurnal.md)

* * *

UPDATE. Protestatarii au reuşit să treacă de cordonul de jandarmi, au spart uşa Parlamentului şi au intrat în instituţie. O parte dintre poliţişti sunt scoşi afară.

Între timp, îmbrâncelile continuă. Protestatarii smulg scuturi, scot căştile poliţiştilor şi le aruncă pe jos, în timp ce oamenii legi rispostează cu gaze lacrimogene. Câţiva protestatari au fost deja reţinuţi.

* * *

UPDATE. Atmosfera este extrem de tensionată. Deja au avut loc mai multe îmbrânceli între forţele de ordine şi protestatari.

Protest la Chişinău
Protest la Chişinău (Epoch Times România)

* * *

UPDATE. Câţiva reprezentanţi ai Ambasadei SUA la Chişinău au încercat din nou - de data aceasta cu succes - să iasă din clădirea Parlamentului.

* * *

UPDATE. "Jos Filip", "Noi suntem poporul", "Jos mafia", "Anularea votului", "Hoţii la dubă", "Plahotniuc nu uita, puşcaria-i casa ta" şi "Nu plecăm, nu plecăm", scandează miile de protestatari veniţi în faţa Parlamentului de la Chişinău.

Câteva persoane au încercat să părăsească clădirea Parlamentului dar protestatarii au format un cordon şi nu permit nimănui să treacă de ei.
Protest la Chişinău
Protest la Chişinău (Epoch Times România)

* * *

UPDATE. Toate intrările în clădirea Parlamentului sunt blocate. Până la acest moment nu a reuşit nimeni să iasă. "Noi nu cedăm", strigă oamenii.

* * *

UPDATE. Lumea încearcă din răsputeri să intre în clădirea Parlamentului, prin spate. Se scandează: "Anticipate".

* * *

UPDATE. Guvernul Filip a fost învestit. Deputaţii au încercat de câteva ori să părăsească Parlamentul însă protestatarii, care au înconjurat instituţia, sunt acum mai furioşi ca niciodată şi nu permit nimănui să iasă din cladire.

Protest la Chişinău
Protest la Chişinău (Epoch Times România)

* * *

UPDATE. Cladirea Parlamentului este înconjurată de protestatari care vor să intre în sediul instituţiei şi să participe la şedinţă. Protestatarii din faţa clădirii scandează: "Ruşine!" şi "Trădătorii!".

Protest la Chişinău
Protest la Chişinău (Epoch Times România)

În spatele instituţiei, manifestanţii furioşi au rupt gardul improvizat de forţele de ordine, reuşind să ajungă mai aproape de edificiu.

Protest la Chişinău
Protest la Chişinău (Epoch Times România)

* * *

Membrii CMAN s-a întrunit miercuri, 20 ianuarie, cu societatea civilă în cadrul unui forum cu genericul „Consolidarea societăţii civile în lupta cu regimul oligarhic”. Întâlnirea însă a fost întreruptă de anunţul făcut de preşedintele Parlamentului, Adrian Candu, care a declarat că la ora 16:00 va avea loc şedinţa specială a Parlamentului de investire a Guvernului Filip.

„Mobilizare totală acum! Şedinţa de învestire a prim-ministrului propus de Plahotniuc, Pavel Filip, are loc azi, la ora 16:00. Toată lumea de bună credinţă este chemată, începând de acum! Rezistăm împreună!”, se menţionează în apelul făcut de Consiliul Marii Adunări Naţionale, conform Jurnal.md. Locaţia protestului va fi de data aceasta la Parlament.

Preşedintele CMAN, Andrei Năstase a subliniat că e de înţeles că „această clică vrea să instaureze o dictatură, eu am această certitudine şi oamenii din piaţă au înţeles asta. Suntem obligaţi să chemăm oamenii, este inadmisibilă această situaţie. Ne-am obişnuit că ziua şedinţei este joi, unii erau informaţi că şedinţa va avea loc vineri. Este pur si simplu o hoţie! Suntem furaţi în continuare. Facem apel către oameni să vină la Parlament, ca să protestăm”.

Precizăm că, paralel cu protestul organizat de Platformla DA, tot la Parlament şi liderul PSRM, Igor Dodon îşi îndeamnă simpatizanţii să iasă în stradă, să protesteze împotriva investirii Guvernului Filip, cerând alegeri anticipate. Mai mult decât atât, Dodon este gata să renunţe la „simbolica de partid, pentru a nu permite oligarhilor să legalizeze puterea marionetelor în ţară”.

„Partidul Socialiştilor cheamă toţi cetăţenii Moldovei din oraşele şi localităţile ţării să vină, în ziua votării în Parlament, la Chişinău pentru un miting civil. Să luptăm împreună, prin toate mijloacele legale, atât în Parlament, cât şi în faţa sediului organului legislativ al ţării”, se arată într-un comunicat al PSRM, citat de Realitatea.md.

Notabil este şi faptul că tot mai mulţi analişti politici din Basarabia, printre care şi Vladimir Socor, consideră că nominalizarea lui Pavel Filip la fotoliul de premier, ar fi o manevră de control indirect asupra Guvernului de către oligarhul Vladimir Plahotniuc. Prim-vicepreşedintele PD a încercat de două ori să se autoimpună la funcţia de prim-ministru însă preşedintele Timofti i-a respins candidatura. Astfel că acesta şi-a propus omul de încredere.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe