Protestele continuă la Chişinău. Oamenii nu-l vor premier pe Plahotniuc

Piaţa Marii Adunări Naţionale este din nou plină de oameni care nu vor să lase ţara pe mâna lui Vladimir Plahotniuc.
Miting de protest în Piaţa Marii Adunări Naţionale de la Chişinău
Miting de protest în Piaţa Marii Adunări Naţionale de la Chişinău (Epoch Times România)

UPDATE. Candidatul desemnat de preşedinte la funcţia de prim-ministru este Ion Păduraru, secretarul general al Aparatului Preşedintelui Timofti şi consilier, anunţă Jurnal TV în cadrul emisiunii Cabinetul din Umbră.

***

UPDATE. În cazul în care preşedintele nu va desemna un candidat la funcţia de premier, PD a anunţat că este gata de alegeri anticipate. Formaţiunea a subliniat că nu va permite numirea unui alt premier decât cel ales de ea.

* * *

UPDATE. Preşedintele Nicolae Timofti le-a solicitat celor de la PD ca, până astăzi la ora 21.00, să reconfirme că au majoritatea parlamentară.

* * *

UPDATE. La Condriţa, intrarea este blocată de poliţişti, astfel că nimeni nu poate pătrunde înăuntru. Între timp oamenii strigă "Timofti, nu ceda!"

* * *

UPDATE. După ce unii deputaţi PLDM şi-au retras declaraţiile potrivit cărora ar renunţa la participarea formării majorităţii parlamentare, aflăm că, în prezent, au mai rămas 51 de deputaţi dispuşi să voteze un candidat pentru funcţia de premier de la PD, inslusiv pe Plahotniuc.

* * *

UPDATE. "Nu mi-am retras semnătura de pe documentul înaintat de şeful statului, Nicolae Timofti, şi rămân în aşteptarea deciziei preşedintelui, care sper să fie una raţională şi înţeleaptă, în sensul depăşirii acestei crize şi a evitării alegerilor anticipate, prin acceptarea candidaturii propuse de majoritatea parlamentară formată deja.

Am văzut că ziariştii au interpretat care cum au dorit declaraţia mea, s-a denaturat sensul real al ei. Ca să nu mai fie confuzii şi motive de folosire în mod manipulator a declaraţiei mele, fac precizarea că nu mi-am retras semnătura", a declarat, pentrru Today.md, deputatul PLDM Vladimir Hotineanu.

* * *

UPDATE. O parte din protestatari au decis să meargă la Condriţa, reşedinţa preşedintelui Timofti, în condiţiile în care acesta nu a putut fi contactat.

* * *

UPDATE. Plahotniuc a rămas doar cu 48 de parlamentari din cei 56 care formau iniţial majoritatea. Pentru a fi desemnat premier, candidatul la această funcţie ar avea nevoie de 51 de voturi.

"Noi nu cedăm", sau "Victorie", strigă oamenii din Piaţă, care primesc foarte multe mesaje de susţinere atât din R. Moldova, cât şi din România.

* * *

UPDATE. "Tot mai mulţi deputaţi PLDM şi-au retras semnăturile de pe declaraţia de formare a majorităţii parlamentare astfel că nu mai există acea majoritate formalizată pe care se baza PD în momentul în care a înaintat candidatura lui Plahotniuc. Acum preşdintele Timofti are dreptul să înainteze orice altă candidatură", a declarat Alex Cozer de pe scena improvizată în PMAN.

"În Partidul Liberal au loc certuri, existând deputaţi care chiar ar vrea să părăsească fracţiunea condusă de Mihai Ghimpu", a declarat la rândul său Vasile Năstase.

* * *

UPDATE. "Suntem într-un moment decisiv al istoriei Republicii Moldova. În acest moment are loc o revoluţie, poate că e una de catifea, dar s-ar putea transforma în una mai determinantă, totul depinde de paşii pe care îi vor face jucătorii de pe scena politică. Mă refer la preşedinte şi la criminalii conduşi de Plahotniuc.

Dacă preşedintele va respinge în continuare candidatura lui Plahotniuc, noi vom insista să nu accepte o alta din partea anturajului lui Plahotniuc. Dacă va accepta, noi vom merge la Parlament. Dacă va fi ameninţat, vom merge la Parlament pentru a-l apăra. Acum mingea se află pe vârful de peniţă al preşedintelui", a declarat Vasile Năstase, pentru Epoch Times.

Referitor la deplasarea la Condriţa, până în acest moment nu se cunoaşte nimic. Potrivit lui Vasile Năstase, totul depinde de decizia lui Timofti şi de paşii PD-ului.

* * *

UPDATE. Piaţa Marii Adunări Naţionale este mai plină decât ieri. Oamenii continuă să se adune, pentru a-i arăta preşedintelui Timofti că sunt alături de el.

* * *

UPDATE. Fracţiunea PLDM şi-a retras semnăturile de pe declaraţia semnată cu PD pentru formarea majorităţii parlamentare, a anunţat Liviu Vovc, membru al Platformei DA.

"Oligarhul Plahotniuc se umileşte în faţa preşedintelui, i-a trimis o scrisoare prin care îl anunţă că este gata să semneze declaraţia de integritate, doar să-l desemneze premier.", declară, la rândul său, jurnalistul Alex Cozer.

* * *

Platforma Civică Demnitate şi Adevăr şi Consiliul Marii Adunări Naţionale cheamă din nou moldovenii să iasă în stradă pentru a protesta împotriva numirii unui candidat din partea Partidului Democrat. Tot mai mulţi oamenii se adună în Piaţă pentru a-l sprijini pe preşedintele Nicolae Timofti care a decis să respingă din nou candidatura controversatului om de afaceri, Vladimir Plahotniuc la funcţia de premier.

Deşi mesajul cetăţenilor a fost foarte clar din momentul în care Platforma DA a organizat primul protest pe 5 aprilie şi oamenii au scandat „Jos Plahotniuc!”, PD insistă să înainteze candidatura prim-vicepreşedintelui PD la funcţia de premier chiar şi după al doilea refuz al preşedintelui Timofti.

Potrivit ultimelor informaţii ale organizatorilor, la acest moment nu se ştie unde se află preşedintele, nefiind exclus faptul că va fi nevoie şi astăzi să se meargă până la Condriţa. Astfel că oamenii au fost rugaţi să vină cu maşini în Piaţă pentru a se putea deplasa până la reşedinţa lui Timofti.