Provincia canadiană Quebec înăspreşte restricţiile din cauza virusului Wuhan

Virusul Wuhan loveşte întreaga planetă (Barry Lewis/In Pictures via Getty Images)
A.P.
11.01.2021

Provincia canadiană Quebec a intrat, în acest weekend, oficial, sub carantină.

Măsura extraordinară, prima de acest gen din Canada, a fost anunţată de premierul provinciei, Francois Legault, la începutul săptămânii trecute. Citând numărul "exploziv" de cazuri de COVID-19 din provincie şi "stresul extrem" pe care îl pun asupra sistemului de sănătate, Legault a declarat că starea de urgenţă se va prelungi până cel puţin în 8 februarie.

Citiți și China nu permite experţilor medicali să intre în Wuhan. OMS se declară "dezamăgită"

Restricţiile asupra libertăţii de mişcare au puţine excepţii, fiind în vigoare în aproape toată provincia şi impunând rezidenţilor să stea în casă de la 8 pm până la 5 am, cei care încalcă regulile fiind pasibili de amenzi până la 6 mii de CDN.

Sâmbătă, provincia a raportat peste 3100 de cazuri şi 42 de decese datorate COVI19, boala cauzată de virusul Wuhan.

Duminică, forţele de poliţie au organizat o acţiune masivă de filtrare a traficului rutier, oprind maşinile pentru a vedea dacă circulau cu un motiv întemeiat.

Citiți și China şterge documente legate de 300 de studii de coronavirus făcute în Wuhan

Problema este că unii rezidenţi şi avocaţi din Montreal sunt îngrijoraţi de modul în care va fi pusă în aplicare măsura în unele zone ale oraşului.

„Ştim că atenţia poliţiei este concentrată în mod disproporţionat asupra anumitor populaţii şi anumite cartiere”, a spus Cara Zwibel, avocat al Asociaţiei Canadiene pentru Libertate Civilă. „Oamenii care sunt dezavantajaţi din punct de vedere socio-economic, minorităţile rasiale, indigenii, sunt, în general, ţinta unui control mai drastic al poliţiei”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor