PSD şi-a format majoritate de voturi şi în Senat

Sedinţă în plenul Senatului României. 28.01.2913
Sedinţă în plenul Senatului României. 28.01.2913 (Epoch Times România)

Senatorul PPDD Ştefan Stoica a informat ieri în plenul Senatului că demisionează şi trece la PSD. Grupul PSD din Senat numără acum 70 de senatori şi poate forma o majoritate La cu senatori ai PC şi UDMR având voturile necesare pentru adoptarea oricărei legi. La Camera Deputaţilor, PSD are, de asemenea, o astfel de majoritate.

La Senat, PSD va putea conta pe 70 de voturi - 64 ale senatorilor PSD şi 6 ale unor aleşi afiliaţi grupului. Dacă se alătură senatorii PC (9 voturi) şi UDMR (8 voturi), se formează o majoritate de 87 de voturi pentru susţinerea unor proiecte ale Guvernului, chiar şi dacă liberalii ar intenţiona să le blocheze.

O incertitudine ar fi vacantarea funcţiei lui Antonie Solomon, o hotărâre în acest sens fiind deja inclusă pe ordinea de zi a Senatului după arestarea acestuia.

Totuşi, ca preşedinte al Senatului, Crin Antonescu are însă posibilitatea, chiar şi în aceste condiţii, să conducă şedinţele şi să amâne fără termen proiectele de legi de pe ordinea de zi care nu au susţinerea liberalilor.

La Camera Deputaţilor, deputaţii social-democraţii pot să nu ţină seama de poziţia liberalilor, deoarece PSD, PC şi minorităţile au deja 201 din cele 204 voturi necesare pentru deblocarea proiectelor Guvernului, cele trei voturi necesare fiind uşor de negociat eventual cu grupul UDMR sau cu deputaţii neafiliaţi.

UDMR nu s-a raliat oficial puterii, însă Victor Ponta a numit doi secretari de stat din rândurile formaţiunii lui Kelemen Hunor şi a afirmat permanent că PSD păstrează uşa deschisă pentru reprezentanţii maghiarilor, în ciuda reticenţei PNL.

Traseişti de la PPDD la PSD

Dan Diaconescu, fondatorul PPDD, a informat că îi dă în judecată şi sesizează DNA în legătură cu cei 27 de parlamentari care au plecat din partid, solicitându-le daune de 2 milioane de euro de persoană, conform unei clauze semnate înaintea campaniei electorale.

"Aşa cum mulţi dintre dumneavoastră aţi scris sau aţi văzut, s-au vehiculat anumite sume de bani date ca prime de instalare, anumite contracte cu statul, anumite funcţii. Este vorba, de fapt, despre o faptă de corupţie, care trebuie pedepsită. Din informaţiile pe care le avem, în cazul anumitor parlamentari există indicii că s-au încălcat diverse prevederi", a declarat liderul deputaţilor PPDD, Daniel Fenechiu.

"E limpede că trădarea este la loc de cinste în politica românească, iar acest fenomen nu ne-a ocolit nici pe noi. Se pare că meteahna întipărită în rândul partidelor aflate la putere, de a racola parlamentari, nu ne-a ferit de plecările din PPDD. Cei care au plecat, au plecat pentru o falsă promisiune neîndeplinită nici până astăzi. Anterior campaniei pentru alegerile parlamentare, fiecare candidat a semnat o convenţie cu PPDD, ca în cazul în care părăseşte partidul să plătească două milioane de euro. Am decis activarea acestor clauze şi ne vom adresa de luni instanţei, iar primul proces va fi cel al lui Tudor Barbu", a declarat Liviu Neagu, secretar general al PPDD, într-o conferinţă de presă la Cluj-Napoca.

Peste 20 de parlamentari au părăsit PPDD, formaţiunea numărând în prezent 42 de parlamentari, faţă de 68, câţi au fost aleşi în 2012.

Dintre aceştia, şapte au ales să treacă la independenţi, 12 au decis să plece la PSD-UNPR, cinci la PC şi doi PNL. Senatorul Barbu, primul pe lista proceselor intentate de PPDD a migrat la PC, partidul lui Dan Voiculescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne