Puerto Vallarta, povestea celor două oraşe

Sheila OConnor
30.05.2012

Pentru unii călători, staţiunile şi atracţiile turistice sunt suficiente pentru a le stârni pasiunea pentru aventură. Pentru alţii, setea de nebunie este satisfăcută doar dacă experimentează adâncimile imersiunii culturale. În ceea ce mă priveşte, vreau un pic din amândouă şi întotdeauna se găseşte un astfel de amestec minunat de cultura locală şi staţiuni în ceea ce US News & World Report a numit Destinaţia de vacanţă de top din Mexic în 2010, Puerto Vallarta (PV).

Situat de-a lungul coastei Pacificului, chiar sub Tropicul Racului, Puerto Vallarta se află de-a lungul apelor Bahia de Banderas şi este bine protejat de fenomenele meteorologice extreme de promontorii golfului. Golful Banderas este cel mai mare golf natural din Mexic şi oferă adăpost pentru peste 500 de nave de croazieră - atât cu motor, cât şi cu pânze – care caută adăpost în sezonul uraganelor (iunie-noiembrie). Aceste ape sunt zone minunate de croazieră pentru multe nave cu pânză şi regate, creând un deliciu vizual.

În afară de americani, canadieni şi europeni, Puerto Vallarta este o populară destinaţie de vacanţă pentru familii mexicane din clasa de mijloc, oferind oportunităţi minunate pentru schimbul cultural. Într-o excursie cu familia, cu câţiva ani în urmă, am stat la Hotelul Regina, unde ne-am împrietenit cu un cuplu căsătorit de medici stomatologi din Mexico City. Copiii lor s-au jucat în fiecare zi cu ai noştri în piscină şi ne-au oferit şansa de a descoperi cât de similare erau vieţile noastre, în ciuda diferenţei evidente de naţionalitate.

De fapt, în timpul a doua excursii în PV, am fost impresionată foarte tare de localnici şi de cât sunt de prietenoşi. Nu numai proprietarii de magazine şi personalul hotelier, dar şi persoanele întâlnite pe stradă. Mulţi oameni vorbesc limba engleză, cel puţin parţial şi pot oferi sfaturi şi informaţii, precum şi scurte conversaţii.

Atracţii ce trebuie văzute

Un punct principal de atracţie în PV este Malecon – un bulevard lung şi o întindere de plaje care alcătuiesc partea centrală a oraşului. PV este un loc minunat pentru plimbări şi conversaţii cu oamenii, iar Malecon este perfect pentru o plimbare de după-masă. Artiştii şi vânzătorii îşi afişează marfa, iar peste stradă se află numeroase restaurante, baruri şi magazine, care variază de la locuri pentru turişti la buticuri şi galerii de artă plastică.

Rândul de hoteluri din inima oraşului este, probabil, cea mai mare atracţie turistică din PV, multele restaurante, hoteluri, staţiuni mai mici, magazine de plajă, precum şi ecourile vânzătorilor ambulanţi fiind atracţii principale. Ultima categorie poate fi destul de enervantă, deoarece veţi fi acostat de trei-patru ori de fiecare bloc, oferindu-vă afacerea vieţii în materie de zboruri cu parapanta, pescuit sportiv, bărci pentru petreceri, prezentări în regim de multiproprietate şi alte lucruri asemănătoare. Din fericire, acest lucru se întâmplă doar în această parte a oraşului. Faceţi-vă că nu îi auziţi şi nu lăsaţi să vă distragă atenţia de la distracţia de a explora magazinele şi restaurantele.

Pentru a experimenta cu adevărat PV, purtaţi pantofi confortabili şi mergeţi foarte mult pe jos. Dacă aţi mers toată lungimea plajei principale din PV, încercaţi să luaţi autobuzul (0,50 dolari pentru călătoria de întoarcere) şi încercaţi cea mai bună sau mai rea spaniolă pe care o cunoaşteţi, cu localnici. Cu siguranţă veţi obţine un zâmbet în schimb.

Într-o noapte, după ce am luat un taxi (mai puţin de 4 dolari către cele mai multe locuri) până la Los Arbolitos Restaurant şi Bar, pentru o cină nemaipomenită cu peşte, am decis să ne întoarcem pe jos, plimbându-ne de-a lungul şoselei principale. Deşi era o noapte întunecată, am trecut pe lângă 12 blocuri de apartamente, magazine şi restaurante din centrul oraşului pentru localnici. Sunt mereu o turistă prudentă, care recomandă o judecată conservatoare, dar cu toate acestea m-am simţit în siguranţă la întoarcere. Apoi am luat autobuzul pentru restul drumului nostru până la hotel.

Explorarea coastei

PV traversează nordul statului Nayarit şi sudul statului Jalisco. Aici vă puteţi aventura cu uşurinţă în jungla tropicală la sud, sau puteţi opta pentru plajele întinse, la nord. Închiriaţi o maşină (eu prefer un Jeep) şi exploraţi aceste două direcţii pentru a vă îmbogăţi experienţele. Sayulita se află la doar 40 km la nord de aeroportul din Puerto Vallarta şi oferă o incursiune în viaţa liniştită a satului. Plajele lungi aurii ale regiunii sunt populare pentru surferii rătăcitori, iar micul sat somnoros oferă un loc popular de petrecut timpul.

După ce am colindat puţin prin Mercado (piaţă) – plină de măiestria locală - ne-am hotărât să luăm un prânz relaxant într-una din palapas de pe plajă (o colibă de stuf). Aventura noastră a crescut când un american ne-a abordat, intrebandu-ne dacă am vrea să îi luăm soţia cu noi până la vila lor. S-a dovedit că erau din Santa Rosa, practic erau vecini cu noi în California de Nord! Ei aşteptau ca un mecanic să le termine de reparat maşina. Ea fusese de curând la dentist şi abia aştepta să ajungă acasă.

Când ne deplasam de-a lungul drumurilor înguste cu noroi, prin vegetaţia luxuriantă, ne-am bucurat că am închiriat un Jeep. Am aflat că cuplul urma să cumpere o proprietate cu două vile simple, în speranţa că va trăi într-una şi o va închiria pe cealaltă. Când am ajuns în faţa vilei lor am înţeles imediat de ce vor asta. Ambele case erau situate pe partea inferioară a unei creste, oferind o privelişte uimitoare a Oceanului Pacific, încadrată de o plajă privată deţinută în comun doar cu un vecin de pe creasta opusă. Acolo, ei puteau sta şi privi apusul de pe o punte aflată la doar zece metri mai jos de casă, pe măsură ce îşi întreţineau oaspeţii în paradisul lor privat, înconjurat de vegetaţie tropicală.

A doua zi, am condus spre sud pentru a privi păsările din junglă şi a vedea Playa Mismaloya, unde a fost filmat filmul din 1964, "Noaptea iguanei", (Richard Burton, Ava Gardner, Deborah Kerr şi Sue Lyon). Acum veţi găsi golful superb protejat de Hotelul La Jolla de Mismaloya, având restaurantele şi toate facilităţile unui complex de top, disponibile şi pentru non-clienţi pentru o taxă de utilizare pe zi. În apropiere, după o scurtă plimbare mai sus de Mismaloya, veţi descoperi locul unde au filmat o parte din filmul cu Arnold Schwarzenegger, "Predător", în jungla din jurul a ceea ce se numeşte acum El Eden Tour Canopy. Aici veţi găsi tiroliane, un restaurant şi un bar, precum şi tobogane naturale cu apă. Cu toate acestea, nu am fost emoţionată de atracţii pe cât am fost la vederea unei linii şerpuite de furnici tăietoare de frunze trecând prin junglă.

Cum spun ei întotdeauna, sincronizarea este totul. În timp ce temperatura medie din PV este de 30 ° C, cele mai călduroase luni sunt din mai până în octombrie, când aceasta poate depăşi 38 ° C. Atunci este sezonul musonic tropical şi nu este nicio coincidenţă că în aceste luni sunt şi cele mai mari precipitaţii. Umiditatea este ceea ce face această perioadă relativ inconfortabilă. Prin urmare, iarna este anotimpul cel mai popular pentru vizitarea PV, în felul acesta scăpând de vremea rece de acasă. Iarna este şi un moment bun pentru festivaluri. Există numeroase festivaluri ce pot fi găsite pe internet, pentru a vă ajuta să vă planificaţi cel mai bun moment pentru vizitarea PV - de la regate, vin şi produse alimentare până la artă, golf, muzică şi surfing, pentru a numi doar câteva.
Cinco de Mayo (5 mai) comemorează victoria armatei mexicane asupra Franţei în Bătălia de la Puebla, în timpul războiului franco-mexican (1861-1867). Sărbătoarea este observată în Statele Unite ca o celebrare a patrimoniului şi mândriei mexicane. O idee greşită şi întâlnită adesea este faptul că data are legătura cu Ziua Independenţei Mexicului (16 septembrie); în cea mai mare parte din Mexic această data nu are aşa o semnificaţie de mare. Ca atare, ea este o sărbătoare mai mult pentru proprietarii de baruri din PV unde americanii doresc să vină să bea o cerveza (bere) rece.

Dincolo de locurile unde se poate servi taco, fructe de mare şi bere rece, Puerto Vallarta şi-a câştigat recunoaşterea internaţională ca un loc minunat pentru alimentele gourmet. Dacă se întâmplă să fiţi acolo în noiembrie, atunci puteţi verifica această afirmaţie şi singuri. Festivalul Gastronomic Internaţional a fost fondat cu 17 ani în urmă de doi bucătari care au dorit să promoveze scena culinară vibrantă din Puerto Vallarta. Din 8 până pe 18 noiembrie 2012, Puerto Vallarta şi Riviera Nayarit vor deveni din nou centrul scenei gourmet internaţionale. Anul trecut, acest festival a reprezentat cea mai bună artă culinară. Bucătarii locali au invitat peste 30 din colegii lor de prestigiu de la restaurante renumite să stea la hotelurile lor şi să creeze delicatese gastronomice ce urmau a fi servite în restaurantele lor.

Începutul iernii este punctul culminant al celei mai mari sărbători religioase din Mexic, oferind 12 zile de festival pentru Fecioara de Guadalupe, patroana Puerto Vallarta. În fiecare seară, din prima până în a 12-a zi, există o paradă de pelerinaj. Primele parade sunt formate din copii de la şcolile şi grupurile locale, urmate de nopţi cu participanţii din ce în ce mai mari şi mai calificaţi din apropiere şi din depărtare.

Grupurile sunt întotdeauna formate din acelaşi tip de oameni - mariachis, culturile native în straie strămoşeşti şi mulţi pelerini cu lumânări aprinse, toţi mergând pe jos către Biserica Fecioarei de Guadalupe. Piaţa principală de-a lungul Malecon este umplută cu vânzătorii ambulanţi de numeroase delicatese locale, cum ar fi carnea foarte picantă a Tacos al Carbon. Eu nu sunt genul de persoană care ar consuma alimente vândute pe stradă, dar m-am gândit că acum este momentul când şi-ar expune tot ce e mai bun şi gustos.

Am stat la Garza Blanca Preserve Resort & Spa, care a servit ca un excelent punct de plecare pentru toate destinaţiile de mai sus. Hotelul se află la doar 9 minute de centrul oraşului Puerto Vallarta. Doar 9 minute în timp, dar o lume aparte în acea locaţie, ademenindu-te înapoi în braţele luxului, după o zi de explorare culturală. Chiar din hol vă puteţi bucura de un cadru natural frumos, pe măsură ce priviţi la plajele cu nisip alb, un ocean de azur, care este destul de cald pentru înot, şi la monumentul spectaculos Arcos.

Iar când este momentul să dormiţi la Garza Blanca, puteţi lăsa deschisă uşa dinspre malul mării. Asta pentru că sunetul valurilor vă vor îmbia să dormiţi. Mâine, la urma urmei, este o altă zi în paradis.

Sheila O'Connor este un scriitor cu sediul în San Francisco, care scrie despre o varietate de subiecte, inclusiv despre destinaţii de călătorie. Când Sheila nu călătoreşte prin lume, ea este acasă cu soţul ei şi cei trei copii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor