Puterea germană pune pe seama opoziţiei vina pentru colaborarea cu Agenţia de Securitate Naţională a SUA

Cancelarul german Angela Merkel. (JOHN MACDOUGALL / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
13.08.2013

Scandalul din jurul cooperării dintre serviciile de securitate germane şi cele americane în vederea urmăririi cetăţenilor Germaniei, scandal ce risca să devină o serioasă problemă pentru cancelarul federal Angela Merkel în alegerile din septembrie, a căpătat o turnură neaşteptată. Coaliţia aflată la guvernare a anunţat că această cooperare scandaloasă a devenit posibilă din vina social-democraţilor şi fostului lor candidat la funcţia de cancelar, Frank-Walter Steinmeier. Astfel, puterea a pus practic pe umerii opoziţiei vina pentru acţiunile serviciilor secrete, notează, marţi, cotidianul rus Kommersant.

Despre faptul că scandalul din jurul cooperării dintre serviciile secrete german şi american ar putea afecta poziţiile cancelarului federal Angela Merkel în alegerile pentru Bundestag programate pentru sfârşitul lui septembrie a început să se vorbească la începutul lui iulie, când informaţia, dezvăluită de Edward Snowden, fost colaborator al Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA), a început să fie 'cercetată' de mass-media germane, prin anchete proprii.

S-a aflat că serviciile speciale americane nu doar ţineau sub control comunicaţiile internaţionale ale cetăţenilor germani, ci şi împărtăşeau aceste informaţii colegilor germani de la Serviciul Federal de Informaţii (BND). În condiţiile în care BND este subordonată direct cancelariei federale, aceasta din urmă, consideră mass-media, nu putea să nu ştie despre cooperarea serviciilor secrete germane cu departamentul internaţional al NSA, ignorând legislaţia Germaniei.

Opoziţia germană a 'înşfăcat' imediat şansa apărută, criticând vehement comentariile evazive ale cancelarului, iar la mijlocul lui iulie Partidul Social-Democrat (SPD), 'Die Linke' (stânga) şi 'Verzii' au cerut declanşarea imediată a unei anchete pe marginea cazului.

Recent, însă, scandalul a căpătat o turnură neaşteptată, constată Kommersant. Dacă până acum autorităţile germane insistau că nu ştiu nimic despre această colaborare şi că aşteaptă explicaţii de la americani, acum puterea de la Berlin a decis să aducă unele precizări.

După cum a recunoscut reprezentantul guvernului, Georg Streiter, în 2002 Berlinul şi Washingtonul au semnat într-adevăr un memorandum privind acordul pe care se bazează colaborarea dintre NSA şi BND. 'Documentul a fost semnat în perioada când deciziile erau luate de fostul şef al cancelariei federale (a lui Gerhard Schroeder), Frank-Walter Steinmeier', a precizat reprezentantul actualului guvern.

Frank-Walter Steinmeier, liderul fracţiunii SPD şi fost concurent al Angelei Merkel în alegerile din 2009, este una dintre personalităţile marcante ale social-democraţilor germani. Astfel, fără a dezvălui detalii ale colaborării dintre NSA şi BND, puterea a pus toată responsabilitatea pentru acţiunile serviciilor secrete germane chiar pe umerii opoziţiei.

În pofida faptului că social-democraţii au acuzat în replică guvernul de 'calomnie, critici absurde şi manevre de deturnare neinspirate', ei înşişi recunosc că răspunderea pentru urmărirea ilegală a cetăţenilor germani s-ar putea dovedi foarte mare. În mass-media s-a strecurat informaţia că NSA ar fi putut transmite datele interceptate din discuţiile la mobil către BND, pentru dirijarea avioanelor fără pilot în Afganistan şi Pakistan. Dacă acest lucru se va confirma, va fi vorba despre încălcarea normelor nu doar ale legislaţiei germane, ci şi ale celei internaţionale, a amintit secretarul fracţiunii SPD din Bundestag, Thomas Oppermann. 'Aceasta este o acuzaţie foarte serioasă, cea privind participarea la asasinate ţintite', a explicat Oppermann.

În cadrul unei şedinţe în spatele uşilor închise a unei comisii speciale a Bundestagului, un raport amănunţit pe marginea tuturor acestor probleme a fost prezentat de şeful cancelariei federale, Ronald Pofalla. În schimb, lui Steinmeier, care a solicitat permisiunea de a se explica, i-a fost refuzată participarea la reuniune.

'Germania este un aliat fidel al SUA, iar o strânsă colaborare între serviciile speciale ale celor două ţări se desfăşoară de mai mult de un deceniu', aminteşte analistul rus Aleksandr Kamkin. 'Cu toate acestea, pe fondul războiului cu materiale compromiţătoare şi al luptei electorale acerbe, nu este de mirare că partidul puterii nu a putut să scape de tentaţia de a arunca pisica moartă în ograda SPD', explică Kamkin, citat de Kommersant.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor