Puterea trece la intimidări. Protestatarii din Piaţa Universităţii, amendaţi

Protest pentru salvarea pădurilor, Piaţa Universităţii, 7 iunie 2015
Protest pentru salvarea pădurilor, Piaţa Universităţii, 7 iunie 2015 (Eugen Horoiu/Epoch Times România)

George Epurescu, preşedintele Asociaţiei România Fără Ei, a primit astăzi un Proces Verbal de Contravenţie cu o amendă de 1000 lei pentru organizarea unei adunări publice nedeclarate pe 7 iunie 2015, atunci când a avut loc un protest în Piaţa Universităţii împotriva despăduririlor abuzive. Alţi protestatari au primit înaintea protestului amenzi prin poştă, fără să fi fost legitimaţi.

”La plecare am fost abordaţi de jandarmi care au strâns rândurile atunci când ne-am împuţinat şi au început să legitimeze abuziv întrucât legitimările de către jandarmerie se pot face numai în condiţiile legii când există indicii temeinice că am săvârşit, săvârşim sau vom săvârşi fapte care sunt considerate contravenţii sau infracţiuni. Ei acum inventează contravenţii ca să dea o aparenţă de legalitate abuzului grosolan. Jandarmul, pe nume Bunescu, mi-a cerut actele, dar nu a ştiut ce contravenţie aş fi săvârşit astfel încât să aibă dreptul să mă legitimeze. Am continuat întrebările şi el susţinea că am participat la o adunare neautorizată. I-am explicat că nu există aşa ceva în lege şi că face o greşeală. I-am întrebat dacă au citit legea adunărilor publice şi au lăsat capul în jos refuzând să răspundă. Am insistat şi erau foarte ruşinaţi”, a declarat George Epurescu pentru Epoch Times.

”Jandarmii mi-au spus că nu mă vor amenda, că se vor viziona casetele şi dacă pe filmări se va vedea că am făcut ceva ilegal, poate mă vor sancţiona. I-am cerut să repete acuzaţia, dar în Procesul verbal apare altceva: organizare nu participare, care este o situaţie diferită. Ei nici nu au respectat procedura de intervenţie prevăzută de lege în cazul absurd când se impunea dispersarea. Toate acţiunile sunt împotriva legii, a Constituţiei şi a jurisprudenţei CEDO. Este o cizmă pusă pe grumazul democraţiei”, a mai spus preşedintele Asociaţiei România Fără Ei.

”Lupta între clanurile politice se ascute. În disperarea lor, politrucii corupţi vor să interzică drepturile civile, dreptul la liberă întrunire şi dreptul la liberă exprimare. După 25 de ani, în nebunia lor, au curajul să atenteze la moştenirea Revoluţiei: libertatea şi democraţia. Societatea civilă nepartizană este chemată să sancţioneze joi 11 iunie, de la orele 19.00, acest comportament totalitar. Nu s-a vărsat sânge pentru ca mafia politică să stăpânească cu mână de fier o ţară”, a concluzionat Epurescu.

Un alt participant la proteste, istoricul Mircea Radea, a declarat pentru Epoch Times că a primit prin poştă o amendă pentru organizarea protestului împotriva defrişărilor din 16 mai, deşi nici n-a fost legitimat atunci.

”În disperarea lor, politrucii corupţi vor să interzică drepturile civile, dreptul la liberă întrunire şi dreptul la liberă exprimare. După 25 de ani, în nebunia lor, au curajul să atenteze la moştenirea Revoluţiei: libertatea şi democraţia”.

Reamintim că la protestul din 7 mai, manifestanţii nici n-au apucat să ajungă la Universitate, că jandarmii au şi trecut la legitimări, susţinând că măsura are drept scop identificarea unor eventuali ”infiltraţi” printre manifestanţi, care ar putea lansa provocări. Ulterior jandarmii au blocat drumul manifestanţilor către Calea Victoriei şi le-au cerut să părăsească Piaţa Universităţii pe motiv că participă la o ”adunare neautorizată”.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne