Putin doreşte statut special pentru Transnistria

Vladimir Putin, 8 mai 2012
Vladimir Putin, 8 mai 2012 (NATALIA KOLESNIKOVA / AFP / GettyImages)
Tatiana Chiriac
08.05.2012

Abia reinstalat la conducerea Federaţiei Ruse, Vladimir Putin a semnat deja un decret privind politica externă a Moscovei. În decretul privind „Măsurile care trebuie aplicate pentru politica externă a Federaţiei Ruse", Putin afirma că Moscova va continua politica de dezvoltare a cooperării cu ţările din Comunitatea Statelor Independente (CSI) în domeniile social, economic, umanitar şi al aplicării legii, transmite Itar-Tass. Tot aici sunt aduse în discuţie rezolvarea diferendului transnistrean şi obţinerea de garanţii referitoare la scutul american antirachetă din Europa.

Preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, solicită Ministerului rus de Externe “să continue participarea activă în găsirea unei soluţii de rezolvare a conflictului transnistrean în baza respectării suveranităţii, integrităţii teritoriale şi neutralităţii Republicii Moldova, determinând totodată statutul special al Transnistriei”, informează unimedia.md.

Totodată, Vladimir Putin a solicitat ca „dezvoltarea cooperării multilaterale şi proceselor de integrare în spaţiul CSI să devină un vector-cheie al politicii externe a Federaţiei Ruse”. Conform documentului, Federaţia Rusă ar urma să continue promovarea unei politici de dezvoltare a cooperării multilaterale între statele membre ale Comunităţii Statelor Independente, în domeniile precum socio-economic, umanitar şi legislativ.

Moscova va mai continua eforturile de rezolvare a conflictului din Nagorno-Karabah prin interacţiunea cu alte state ale Grupului de la Minsk, va contribui la dezvoltarea Republicii Abhazia şi a Republicii Osetia de Sud ca state democratice, consolidând poziţiile internaţionale, asigurând securitatea şi facilitând refacerea economică şi socială a acestor republici", se arată în decretul semnat de preşedintele rus, citat de adevărul.ro.

Decretul mai pune accent pe consolidarea Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă şi pe îmbunătăţirea mecanismelor pentru a răspunde provocărilor actuale şi ameninţărilor.

Vladimir Putin a fost investit în funcţia de preşedinte al Federaţiei Ruse şi a depus jurământul la 7 mai, redevenind astfel preşedintele Rusiei, pentru un al treilea mandat, la patru ani după ce a fost nevoit să renunţe la acest post pentru a fi prim-ministru. Va conduce ţara, în principiu, timp de 6 ani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor